Trygg trend för björk

Bild för Lars Åkerman Written by Lars Åkerman On the
Virkesmarknad. Björk sågas just nu för fullt hos Södra i Djursdala. Sedan ett år tillbaka är också Traryd ett rent lövsågverk. Nu när Kina dragit ned sina avverkningar av björk med 80 procent har Södras björksågning fått ett lyft.

–Vi ser en trygg trend för björk just nu, en positiv trend, säger Fredrik Pettersson som är platschef på sågverket i Traryd. Våra främsta kunder finns i Sydostasien och Baltikum. Och det är klart att Kinas neddragning har gynnat vår björksågning.

Annons
Annons

Endast 10 procent säljs på den svenska marknaden. Prognosen för Södras produktion av björkämnen är cirka 16000 kubik sågat för 2012. Produktionen är helt kundstyrd, vilket innebär att inget produceras för lager. När planeringen och postningen av sågarna görs är i princip beställningarna lagda.

I de småländska orterna Traryd och Djursdala produceras 40 procent björk. Resterande kommer från lövträdslag som ek, bok, al, ask och asp. Asp är vanligt som ytterpanel i Norge och efterfrågan av asp som bastupanel är också god.
Totalt levereras cirka 75000 fub björktimmer per år till de svenska björksågverken, vilket innebär att Södras sågverk använder sig av cirka hälften av den råvaran.

Läs hela artikeln i SKOGEN 5/12

Du som är medlem kan läsa hela artikeln och resten av tidningen på medlemssidorna.

 

Publicerad:
Bild för Lars Åkerman
Lars Åkerman
Frilansjournalist
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Annons
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Annons
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Forskningsmedel till skog och naturvård

  Nu finns 18,8 miljoner kronor att söka till forskning och kunskapsspridning om skog och naturvård.
 • Annons