Trygg trend för björk

Bild för Lars Åkerman Written by Lars Åkerman On the
Virkesmarknad. Björk sågas just nu för fullt hos Södra i Djursdala. Sedan ett år tillbaka är också Traryd ett rent lövsågverk. Nu när Kina dragit ned sina avverkningar av björk med 80 procent har Södras björksågning fått ett lyft.

–Vi ser en trygg trend för björk just nu, en positiv trend, säger Fredrik Pettersson som är platschef på sågverket i Traryd. Våra främsta kunder finns i Sydostasien och Baltikum. Och det är klart att Kinas neddragning har gynnat vår björksågning.

Annons
Annons

Endast 10 procent säljs på den svenska marknaden. Prognosen för Södras produktion av björkämnen är cirka 16000 kubik sågat för 2012. Produktionen är helt kundstyrd, vilket innebär att inget produceras för lager. När planeringen och postningen av sågarna görs är i princip beställningarna lagda.

I de småländska orterna Traryd och Djursdala produceras 40 procent björk. Resterande kommer från lövträdslag som ek, bok, al, ask och asp. Asp är vanligt som ytterpanel i Norge och efterfrågan av asp som bastupanel är också god.
Totalt levereras cirka 75000 fub björktimmer per år till de svenska björksågverken, vilket innebär att Södras sågverk använder sig av cirka hälften av den råvaran.

Läs hela artikeln i SKOGEN 5/12

Du som är medlem kan läsa hela artikeln och resten av tidningen på medlemssidorna.

 

Publicerad:
Bild för Lars Åkerman
Lars Åkerman
Frilansjournalist
 • Nu påbörjas rekordbygge i trä

  En av världens högsta träbyggnader börjar resas i Skellefteå. Det 80 meter höga kulturhuset byggs till stor del av gran från Västerbotten.
 • Annons
 • Ny film lär dig ungskogsröjning

  I en ny film kan du lära dig ungskogsröjning steg för steg.
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Polarisera skogsbruket!

  Folk klagar över att världen polariseras. Men vi borde kanske ha mer av den varan. Åtminstone i skogen.
 • Annons
 • Virkesstudion på Skogsnolia

  Nu finns ett nytt avsnitt av Virkesstudion inspelat på Skogsnolia. Tidningen SKOGENS Bengt Ek medverkar och berättar om det bästa med skogsmässor.
 • Konjunkturavmattning med tillförsikt

  Med stormar och bakborreangrepp ökar avverkningarna  i Europa vilket ger en något mättad trävarumarknad med välfyllda lager, enligt en ny rapport som dock ser positiva förutsättningar framöver.
 • Annons