Tropiskt skotningsrekord

28 december 2007 En Valmet 890.2 har satt produktionsrekord hos PEC Tech Services Indonesia, PTSI, under tuffa förhållanden i Riauprovinsen på Sumatra i Indonesien.

Företaget är en av huvudentreprenörerna som jobbar för Riau Andalan Pulp & Papers och kommer detta år att avverka över 3 miljoner kubikmeter plantagemässig Acacia.

Rekordnoteringen, 24 664 kubikmeter skotat timmer på en månad, nåddes under 506,5 timmars skotning. Detta ger en snittproduktion på 48,7 kubikmeter i timmen.

Nyligen uppmärksammade Komatsu Forest under en ceremoni förarna för produktionsrekordet och deras bidrag till PTSIs totala prestation, men också för att ha visat på den här skotarens potential.

Då rekordet noterades skotades Acasia mangium på längder av fyra meter en sträcka på i snitt 400 meter. Produktionsrekordet sattes i närheten av ekvatorn under extremt heta och fuktiga förhållanden.

Lerjordar, tillsammans med kraftiga regn, gjorde förhållandena extra svåra. Dock var inte rekordområdet lika brant som de fyra Valmetförarna vant sig vid. Rekordskotaren har cirka 5 300 timmar bakom sig.

Text: Lars Davner lars@skogen.se

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb