Han visar hjulsidorna i polyuretanplast som ser till att leran stannar i skogen istället för att tryckas upp i banden. Nytänkande helt enkelt, liksom hela konceptet med den lätta kombimaskinen Timbear Lightlogg.
Skärpta och delvis nya krav från skogsägare och alla aktörer inom skogbruket har ändrat förutsättningarna för hur skogsmaskiner för avverkning ska vara konstruerade. SkogsJan har jobbat med den nya maskinen i fem år och har nu överlåtit konceptet till företaget Timbear i Strömsund.
— Lightlogg är ett koncept vars fokus är gallring på marker med dålig bärighet. Minimerad påverkan på underlaget var en högt prioriterad egenskap. Andra krav var liten maskinbredd samt stor yta mot underlaget. Kombimaskinen kan konverteras från skotare till skördare på 30 minuter, framhåller SkogsJan och tillägger:
— Maskinen ersätter alltså en skördare och skotare som krävs i en konventionell gallringsgrupp. Det innebär mindre underhåll, halverad transportkostnad och cirka 80 procent av investeringen körs hela tiden. De drivna banden på 60 centimeter har separat hydrauldrift på alla boggier.
Fördelar som Timbear Lightlogg framhåller är beprövade komponenter, ett bra val för dåliga markförhållanden, förlängd avverkningssäsong, god sikt, hög komfort, kombimaskin, låg tyngdpunkt, lågt marktryck, lätt, lönsam, liten miljöpåverkan, stor nyttolast, smidig, och att den är enkel att transportera. Eller som tillverkaren också framhåller: Jämtländsk kvalitet för tuffa förhållanden!
Prislappen är inte fastställd men det exemplar som såldes på Elmia gick för tre miljoner kronor. Intresset var glödhett och maskinen omgavs av en jämn ström av hugade spekulanter, alternativt nyfikna konstruktörer i branschen som vill snappa upp lite tekniknytt.
Text och foto: Lars Davner