Tretton skogsprojekt får forskningsstöd

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Södras forskningsstiftelse skjuter till 6,8 miljoner kronor till forskningsprojekt med koppling till skogsbruket och industrin.

Bland de 13 projekt som beviljats pengar finns ”Ligninbaserade vattentäta beläggningar”, där man vill utveckla material baserade på lignin och tallolja för ytbehandling av exempelvis träprodukter och textil

Annons
Annons

Lignin, en av vedens huvudbeståndsdelar, hanteras i enorma volymer dagligen inom pappers- och massaindustrin. Det finns stor potential att kunna ta ytterligare steg i värdekedjan och hitta nya användningsområden för lignin som kan ersätta dagens fossila alternativ, menar Södra.

”Exempel på sådana områden är lim, biodrivmedel, kolfiber samt i bygg- och konstruktionsmaterial. Man har kommit långt inom delar av dessa områden men det behövs långsiktighet och fortsatt flertalet satsningar för att i framtiden kunna nå ut i stora volymer kommersiellt, säger Catrin Gustavsson, chef för innovation och nya affärer på Södra, i ett pressmeddelande.
Andra projekt rör den svåra skadesituationen orsakad av barkborre. Ett av dessa tittar på hur framtidens granbestånd ska vara beskaffade för att minska angrepp,
”Gran är det viktigaste trädslaget för skogsbruket i södra Sverige. Därför är det viktigt att ta fram bästa möjliga kunskap om granbarkborreskadornas omfattning och utveckling, och hur de skall kunna begränsas framöver”, säger Göran Örlander, ordförande i Södras forskningsstiftelse.
 

 

Publicerad:
 • FSC: Vi välkomnar synpunkter och dialog

  Kategorier: SKOGENdebatt, FSC Sverige
  SKOGENdebatt. Lars M Johansson frågar om FSC Sverige har blivit en hemlig grupp för några få invalda. FSC Sverige är en medlemsdriven frivilligorganisation som strävar efter dialog och öppenhet, och vi vill gärna få fler medlemmar och användare, skriver styrelserepresentanter i en replik.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Bygg ditt eget paradis

  Skogsnäringen har säkert lika många namn för virke som inuiterna sägs ha för snö. Men vi är nog lika fattiga på synonymer för landskapsvård som inuiterna är när de ska prata om beachvolleyboll.
 • Väntad nedgång för Sveaskog

  Kategorier: Sveaskog
  Sveaskogs operativa rörelseresultat sjönk med 28 procent för årets nio första månader jämfört med samma period förra året.
 • Annons
 • Sänkt rörelseresultat men ökade leveranser för Mellanskog

  Kategorier: Mellanskog
  När Mellanskog summerar årets tre första kvartal syns en ökning i omsättning och leveranser men ett minskat rörelseresultat.
 • Minusresultat för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Nybildade Norra Skog belastades med omstruktureringskostnader och gjorde en förlust på 33 miljoner före skatt.
 • Annons