Trend: Företagen växer

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
FÖRETAGANDE. Större skogsentreprenörer som erbjuder fler tjänster. Ditåt är utvecklingen på väg, tror Birger Eriksson på Skogforsk. Han anar även andra trender, bland annat fler utländska aktörer.

Förra året kom en rapport från Skogforsk om lönsamhet och utvecklingsmöjligheter för skogsentreprenörer. Där undersöktes ett antal företag utifrån ”ekonomiska prestationer” för att lägga en grund för diskussioner om bland annat hur lönsamheten kan förbättras. Företagen var registrerade som aktiebolag och sysselsatta med främst skogsvård eller drivning.

Annons
Annons

Birger ErikssonBirger ErikssonMånga av företagen i skogsbranschen är små. 95 procent är enligt EU:s definition så kallade mikroföretag med under fyra miljoner kronor i omsättning.
– Det finns en stor spridning i lönsamhet. En fjärdedel av de undersökta före­tagen har haft negativ vinstmarginal – röda siffror – de senaste fem åren. Men en ­femtedel har över femton procent i vinstmarginal, vilket är riktigt bra, säger Birger Eriksson på Skogforsk, en av författarna.

Han har studerat utvecklingen för skogsentreprenörer på nära håll under en längre tid och bland annat sett hur två vågor av outsourcing har gått fram över skogen. Först av drivning och under 1990-talet även av skogsvård. I samband med den senare engagerades ­Birger Eriksson att delta i ut­vecklingen av skogsvårdsföre­tagen och 1999 skrev han en ­rapport om ”nuläge och framtid”.

Läs hela artikeln i SKOGEN 11/2018
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Veronika Holmsten

  Kampsportaren fann drömyrket

  Kategorier: Ny på jobbet, skogsjobb
  ELDDOP Veronika Holmsten fick en tuff start som produktionsledare hos Stora Enso i Ljusdal i maj. Sommarhettan skapade extrema förhållanden för avverkningslagen. Men hon stortrivs med jobbet.
 • Annons
 • Granbarkborren värsta skadegöraren

  Skadorna på skogen ökade kraftigt under förra året på grund av torka och värme. Mest omfattande skador orsakades av granbarkborren.
 • Skogsskador gör att fler vill avverka

  Storm och barkborre har satt avtryck i avverkningsanmälningarna. Arealen som skogsägare anmälde ökade med 16 procent i mars jämfört med motsvarande månad 2018. 
 • Annons
 • Stormvirke räddas genom utskeppning

  Stormen Alfrida i början av januar fällde minst en halv miljon kubikmeter skog varav det mesta i Uppland. Tack vare ett omfattande samarbete kan nu utskeppningarna av stormvirke börja.
 • ”Den svenska skogen –  bioekonomins välsignelse”

  Den hållbara svenska skogen är en välsignelse när vi tar ett steg framåt för att ställa om till bioekonomi. Det sa näringsminister Ibrahim Baylan när han inledningstalade på Bioekonomiskt forum i Stockholm.
 • Annons