Tredje gången gillt för Joel

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
SM i skog
MÄSTARE. Joel Slättengren vann skolklassen när årets upplaga av SM i skog 2018 avgjordes på Södra Vikens naturbruksgymnasium i värmländska Sunne.

Joel går sista året på naturbruksgymnasiet i Kalmar och deltog i tävlingen för tredje året. Han har varit i final förut, men i år höll alltså tävlingsnerverna hela vägen. 

Annons
Annons

Joel SlättengrenJoel SlättengrenNär SKOGEN når Joel går hans sista termin i skolan mot slutet, skolbalen är avslutad och han sitter i en skotare – ”men det är bara för att jag är så illa tvungen på skolan”, säger han.

Vilken av skogens alla maskiner gillar du bäst?
– Motorsågen, helt klart. Att sitta i en maskin blir långtråkigt efter ett tag, ingen spänning.
Vilka tävlingsmoment var du bäst och sämst på?
– Bäst klarade jag nog fällningen. Sämst var jag på plantering. Det var svåra frågor där man skulle känna igen olika plantskydd och veta vad de heter och para ihop kottar med frön – sex olika typer av kottar.

Hur ser framtiden ut?
– I sommar ska jag jobba på en mjölkgård och till hösten planerar jag att gå en trädklättringskurs med sikte på att bli arborist. Jag tror på en bana som manuellarbetare och framtiden för yrket är ljus, det är vad alla säger i alla fall.
Ska du fortsätta att tävla?
– Jajamän! Men nu var det sista året jag fick vara med i skolklassen.

RESULTAT / Vinnarna

SKOLKLASSEN
1.  Joel Slättengren, Kalmar naturbruksgymnasium
2. Tim Dahlberg, Ryssby naturbruks­gymnasium
3. Johan Svan, S/G Södra Viken

SM-KLASSEN
1. Joakim Roswall, Smedstorp
2. Bo Svahn, Team ÄUC
3. Charles Bengtsson, Bengtsson & Johansson

SKOGEN 6-7/2018

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Tuff kamp mot flera skogsbränder

  Just nu bekämpas stora skogsbränder Hälsingland, Dalarna och Jämtland. Arbetet försvåras av att flera nyckfulla brandhärdar pågår samtidigt.
 • Annons
 • Ren med kalv.

  Så samsas ren och skog

  SAMEXISTENS. När skogsbruk bor granne med ren ställs särskilda krav. Det finns verktyg för samråd och forskning om själva skötselmetoderna, men skogsvårdslagen verkar släpa efter.
 • Skotare

  Gallring: Attityden förändras

  Kategorier: Skogsskötsel, gallring
  OMSVÄNGNING Måste man gallra? Är det lönsamt? Vad som tidigare var mer eller mindre självklart har blivit mer komplicerat. Gallringsexperten Urban Nilsson vägrar ge raka svar, men vet hur du ska tänka.
 • Annons
 • Trädkronor

  Många mål för stadsnära skog

  Kategorier: Skogsskötsel, stadsnära
  Rekreationsskog ställer andra krav än produktionsskog. Många mål och många värden kräver många olika ­metoder – och bra kommunikation med medborgarna. SKOGEN hälsar på i Linköping och Norrköping för att få reda på hur man kan göra.
 • Peter Arnevall

  Samordning stoppade ny Salabrand

  SKOGSBRAND. Erfarenheterna från 2014 gjorde att årets bränder i samma område kunde släckas snabbare. Bättre organisation ger bättre beredskap.
 • Annons