Tre snabba om Höstexkursionen 2019

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Göran Örlander svarar på tre snabba om Höstexkursionen som Södra skogsägarna arrangerar tillsammans med Föreningen Skogen.

Varför är Södra med och arrangerar Höstexkursionen 2019?

Annons
Annons

– För det första för att vi i blev tillfrågade, vilket vi tycker är roligt. Men också för att vi vill visa upp det som är temat för årets Höstexkursion: Hållbar ökad skogsbruksproduktion i familjeskogsbruket. Vi kommer att ta upp detta ur ett sydsvenskt perspektiv när det gäller exempelvis olika skötselingrepp, val av trädslag och odlingsmaterial. Vi vill visa hur vi tänker kring detta.

Vilka frågor är viktiga att lyfta där?

– Vi kommer att träffa flera skogsägare och få ta del av deras tankar kring hållbart skogsbruk. Fokus kommer att bli hur man kan öka produktionen på ett sätt som är lönsamt för skogsägaren, men samtidigt skonsamt för miljön. Vi kommer också att visa hur vi tycker att tidigare lämnad naturhänsyn ska skötas.

Varför ska man vara med på Höstexkursionen, tycker du?

– För att diskutera viktiga skogsfrågor samt att ta del av nya rön som inte visats i några större offentliga sammanhang tidigare. Vi kommer bland annat att visa  resultat av  utvecklingsarbeten som Södra gjort tillsammans med forskande institutioner. Dessutom kommer det förstås att bli många trevliga upplevelser i skogarna.

Här kan du läsa mer om Höstexkursionen

Fotnot:  Föreningen Skogens Höstexkursion arrangeras för 116:e året den 18 och 19 september 2019 i skogarna kring Växjö med omnejd.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Emil blev mästare i skotarkörning

  Emil Sundberg 17 år från Vårgårda vann skol-SM i skotarkörning.
 • Annons
 • Skogforsk blir kvar i Sävar

  Kategorier: Skogforsk, Norrbotniabanan
  Norrbotniabanans sträckning drabbar inte Skogsforsk försöksstation i Sävar. Det står klart efter Trafikverkets beslut.
 • ”Var fjärde avverkning kan stoppas”

  Var fjärde avverkning i nordvästra Sverige riskerat att stoppas med Skogsstyrelsens nya metod för att inventera nyckelbiotoper, enligt LRF.
 • Annons
 • Skogsbruk i Laos

  Här byggs välfärd med hållbart skogsbruk

  BELÖNAD. I Laos får degraderad skogsmark nytt liv. Guldkvistbelönade jägmästaren Martin Forsén är vd för det svenska bolaget bakom idén, Burapha Agro-Forestry.
 • ”Skogsstyrelsens beslut nedgraderar nyckelbiotoperna”

  DEBATT. Det fanns en gång en tid då bevarandet av nyckelbiotoper, våra allra mest skyddsvärda skogar, var något att vara stolt över i det svenska skogsbruket  Idag har nyckelbiotoperna istället blivit ett skällsord och ett politiskt slagträ. Men det finns en oprövad väg framåt, skriver flera företrädare för naturvårdsorganisationer.
 • Annons