Tre snabba frågor om drömjobbet

21 september 2020 Viveka Beckeman är ny vd på Skogsindustrierna från den 14 september. Rena drömjobbet, enligt henne själv. Tidningen SKOGEN ställde tre snabba frågor till henne.

1. Vad ser du mest fram emot i ditt nya jobb?
– Det är faktiskt mitt drömjobb! Främst eftersom jag tror att det är skogsindustrin som står för lösningen på de stora samhälls­utmaningarna. Genom att ställa om till en bioekonomi, där skogs­råvaran är en mycket viktig del, kan vi fortsätta utvecklas utan att det sker på bekostnad av klimatet. Jag är också hedrad över att få företräda en viktig del av den svenska basindustrin, vårt arv som det svenska välståndet vilar på och som vi ­borde vara väldigt stolta över.

2. Vad ser du som den största utmaningen?
– Den polariserade debatten i kring skogen. Vi måste söka dialog, men viljan till konsensus får inte vara så stor att den hindrar oss från att driva vår linje att vi måste bruka vår skog och använda vår skogsråvara. Svensk skogsindustri är klimatsmart och hållbar och vi måste stå upp för den. 

Viveka BeckemanViveka Beckeman3. Har du någon hjärtefråga?
– Jag återkommer till bioekonomin, den är något jag brinner för. Jag tror inte på att gå tillbaka i tiden och stoppa utveckling och därför måste vi ställa om till en bioekonomi så att vi kan konsu­mera på ett hållbart sätt. 
– Min andra hjärtefråga är att äganderätten för privata skogs­ägare måste värnas. Det är ju inte en direkt industrifråga, men har ändå stor betydelse för hela skogssektorn. 

Viveka Beckeman var tidigare anställd på Sveaskog sedan 2012, senast som chef för juridik och fastigheter. Hon har också erfarenheter från it-branschen, domstolsväsendet och har arbetat på advokatbyrå. 
Hon kommer att efterträda ­Carina Håkansson som har haft vd-posten i sju år.

SKOGEN 8/2020

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin ska leda Södras hållbarhetsarbete
SkogenJobb