Tre snabba frågor om drömjobbet

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Viveka Beckeman är ny vd på Skogsindustrierna från den 14 september. Rena drömjobbet, enligt henne själv. Tidningen SKOGEN ställde tre snabba frågor till henne.
Tidningen SKOGEN 8/2020Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»

1. Vad ser du mest fram emot i ditt nya jobb?
– Det är faktiskt mitt drömjobb! Främst eftersom jag tror att det är skogsindustrin som står för lösningen på de stora samhälls­utmaningarna. Genom att ställa om till en bioekonomi, där skogs­råvaran är en mycket viktig del, kan vi fortsätta utvecklas utan att det sker på bekostnad av klimatet. Jag är också hedrad över att få företräda en viktig del av den svenska basindustrin, vårt arv som det svenska välståndet vilar på och som vi ­borde vara väldigt stolta över.

2. Vad ser du som den största utmaningen?
– Den polariserade debatten i kring skogen. Vi måste söka dialog, men viljan till konsensus får inte vara så stor att den hindrar oss från att driva vår linje att vi måste bruka vår skog och använda vår skogsråvara. Svensk skogsindustri är klimatsmart och hållbar och vi måste stå upp för den. 

Annons
Annons

Viveka BeckemanViveka Beckeman3. Har du någon hjärtefråga?
– Jag återkommer till bioekonomin, den är något jag brinner för. Jag tror inte på att gå tillbaka i tiden och stoppa utveckling och därför måste vi ställa om till en bioekonomi så att vi kan konsu­mera på ett hållbart sätt. 
– Min andra hjärtefråga är att äganderätten för privata skogs­ägare måste värnas. Det är ju inte en direkt industrifråga, men har ändå stor betydelse för hela skogssektorn. 

Viveka Beckeman var tidigare anställd på Sveaskog sedan 2012, senast som chef för juridik och fastigheter. Hon har också erfarenheter från it-branschen, domstolsväsendet och har arbetat på advokatbyrå. 
Hon kommer att efterträda ­Carina Håkansson som har haft vd-posten i sju år.

SKOGEN 8/2020

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Färre återväxtkontroller i år

  Skogsstyrelsen meddelar att de som följd av minskad budget kommer att utföra färre kontroller av såväl skogsåterväxt som biotopskydd.
 • Annons
 • Holmen investerar i byggträ

  Holmen investerar i sina sågverk för att öka såväl volymer som förädling av byggprodukter.
 • Skogspodden möter Göran Örlander

  I  avsnitt 95 samtalar Skogspodden med Göran Örlander om bland annat askåterföring och gödsling. 
 • Annons
 • Matrisfub ges extra tid

  Biometria kan ge dispens för fortsatt användning av så kallad matrisfub fram till i sommar. Dispensen gäller sågverk som är på väg, men inte hunnit slutföra, bytet av mätmetod.
 • Fortsatt få nya områdesskydd

  Bildandet av formellt skyddade skogar var fortsatt rekordlågt under förra året, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons