Träutställningar invigs i Skellefteå

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
I dag invigs två internationella utställningar om trä och träbyggande i stadshuset i Skellefteå.

Utställningarna undersöker hur design och arkitektur kan ge trä olika uttryck.  De två utställningarna Woodland Sweden och Plots prints projections – displaced invigs den 22 oktober och visas i Skellefteå stadshus till den 6 januari 2020.

Annons
Annons

”Det gläder mig stort att dessa utställningar nu landar hos oss. De passar bra i tiden för oss i Skellefteå som ligger i framkant när det gäller modernt träbyggande och hållbart byggande överlag”, säger Harriet Wistemar, kommunarkitekt, i ett pressmeddelande från Skellefteå kommun.

I parken utanför Stadshuset står även en tillfällig träpaviljong som en del av utställningarna. Arkitekt är In Praise of Shadows och paviljongen är uppförd av Arvet och Martinsons.

Att ersätta andra material med trä i  byggandet är en fråga som är såväl klimatmässig och politisk som arkitektonisk. Arkitektur och design kan belysa och hjälpa till att problematisera utvecklingen av hållbart skogsbruk, trätraditioner och träteknologier, skriver kommunen.

 ”Träbyggande och intresset för träarkitektur bara ökar. Eftersom det finns många miljöfördelar att bygga i trä vill vi uppmuntra och sprida goda exempel, något vi gör genom dessa utställningar”, säger Tove Wallsten, arkitekt och utställningsansvarig på Sveriges Arkitekter.

"Vi är väldigt glada över att få skänka den här paviljongen tillsammans med Martinsons som en gåva till alla Skellefteåbor. Den står här som en symbol över hur svensk innovationskraft inom träbyggnad och inte minst en fantastisk lösning på klimatfrågan nu tar världen med storm", säger Sandra Frank, medgrundare till bostadsutvecklingsföretaget Arvet.

 

Fakta om utställningarna

Plots Prints Projections – Displaced skapades för arkitekturbiennalen i Venedig 2018 och består av ett antal specialproducerade träinstallationer av 7 yngre svenska arkitektkontor. Efter avslutad utställning på Biennalen reser nu utställningen vidare genom Sverige, från Malmö i söder till Skellefteå i norr.

Woodland Sweden visar framstående exempel på modern svensk träarkitektur i olika former. Utställningen togs fram för att visas internationellt och visas nu äntligen i Sverige – med Skellefteå Kulturhus som ett av exemplen på spännande nutida träarkitektur.

Utställningarna är ett samarbete mellan Skellefteå kommun, Sveriges arkitekter, Trästad Sverige, Träbyggnadskansliet, Svenskt trä och Arvet och pågår till den 6 januari.

Publicerad:
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Virkesförrådet ökar långsammare

  Virkesförrådet i den svenska skogen fortsätter att öka men i långsammare takt, visar Riksskogstaxeringens årliga statistik från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). 
 • Annons
 • Skogens ordförande blir hedersdoktor

  Föreningen Skogens ordförande Monika Stridsman har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet. Där lovordas hon för sina insatser inom forskningskommunikation.
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Ett politiskt kamikazeuppdrag

  Räcker råvaran? Det frågar vi i SKOGENs majnummer. Ett enkelt svar är ”ja, varor räcker till dem som kan betala tillräckligt bra”. Ett bättre svar är: Nej, skogen räcker inte alls, inte om ”räcker” betyder att alla ska få så mycket de vill ha. Det är såklart det senare svaret som gör frågan så intressant.
 • Annons