Träriddare banar väg för svensk träexport

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Årets riddare av trämarknadsorden heter Tony Traynor. Hans långvariga arbete har bidragit till att Storbritannien blivit den största marknaden för svenska trävaror, uppger Svensk Trä.
Årets träriddare är en ”timber man” rakt igenom, uppger branschorganisationen Svenskt Trä.
Han är sedan länge deras projektledare på den engelska marknaden. Hans arbete med svenska trävaror går tillbaks till 1970-talet. Tony Traynor dubbades i enighet med traditionen på Trämarknaden i Karlstad.
I motiveringen står att hans erfarenhet av såväl svenska sågverk som den brittiska marknaden, samt hans stora kontaktnät och förmåga till samarbeten, varit ovärderligt. 
I sitt tacktal sa Tony Traynor att han kände sig ärad. Och han lovordordade sina svenska kollegor, varav många blivit hans vänner under det fyrtioåriga samarbetet.
– Jag har fått möjlighet att representera det allra bästa av svensk industri, dess anda och målsättning, och fått hjälpa till att öka kännedomen om svenska trävaror i Storbritannien, sa han bland annat.
Även 2020 års pris delades ut på årets trämarknad. Det gick till Anders Ek, styrelseledamot i CEI-Bois som representerar europeisk trämekanisk industri inklusive sågverk i EU.
Han belönas, enligt motiveringen, för sin vilja att driva värdekedjorna för försäljningen av trävaror framåt även om det krävt att han utmanat sina organisationer att ta nya steg.
– Nämn hans namn i träsammanhang i Storbritannien, Italien, Bryssel, Hong Kong eller Marocko så kommer du otvivelaktigt att få höra en historia om några av alla de tusentals förhandlingar, möten och diskussioner han har deltagit i genom åren, sa Mathias Fridholm, direktör Svenskt Trä, enligt ett pressmeddelande.
Priset Årets riddare av trämarknadsorden har delats ut sedan 1962. Det hyllar personer som med ”gagnelig gärning fört branschens utveckling framåt”.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Skogspodden synar specialsortiment

  I avsnitt 85 intervjuar Per Jonasson, Skogspodden, Tomas Birgersson som är utsynare på Rundvirke. Han berättar om specialsortiment som kan vara lönsamma.
 • Annons
 • Värre barkborreangrepp än väntat

  Kategorier: skogsskador, granbarkborre
  Skadorna av granbarkborre blev skyhöga även i år. Den förväntade minskningen uteblev, visar SLU:s inventering.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I början av nästa vecka ska SKOGEN 11/2021 trilla ner i brevlådorna hos prenumeranterna – men redan nu kan du läsa den i digital form. Temat den här månaden är Hyggesfritt.
 • Annons
 • Nu finns kartor över landets diken

  Forskare har tagit fram nya digitala kartor över merparten av Sveriges diken. Kartorna är tillgängliga för alla.
 • Fler tror på stigande virkespriser

  Kategorier: Skogsbarometern 2021
  Fler skogsägare tror på stigande priser för såväl timmer som massaved, enligt Skogsbarometern. Men äganderätten utgör ett orosmoln.
 • Annons