Transportavdrag höjs

21 mars 2018

Redan i höstas höjde de flesta köpare i Mellannorrland och norr­ut transportavdragen för massaved till 25 öre per kilometer och kubik fub. Skogsägarföreningen Nätraälven har höjt till 30 öre och säger att det beror på att åkerierna är pressade och har ­problem med kapaciteten.  

Nu går det ingen nöd på föreningens medlemmar. De får bra betalt med höjda bonusar upp till 60 kronor per fub. Men rent allmänt gör snön det svårt att få ut virket ur skogen i Norrland, till och med omöjligt att avverka i vissa lägen. Det har lett till brist på massaved och till och med Stora Enso höjde nu massavedspriset i alla sina områden. Även i Norge har priserna höjts med upp till 30 procent, vilket gjort att även massavedspriset i Värmland har höjts. 

I Finland får ägarmedlemmarna i Metsä Group dubbel bonus för massaveden under våren. Det nystartade massabruket i Äänekoski behöver råvara – det har en produktionskapacitet på 1,3 miljoner ton och är alltså större än både Värö och Mönsterås. 
Att importera marginalkvantiteter från Baltikum hjälper ­heller inte längre. Där fortsätter priserna att stiga och de ligger nu en bra bit över 600 kronor per fub. Med drivningskostnader och transporter över Östersjön kan säljare få 380 kronor. 
Baltikumpriserna slår alltså Södras listpriser och med föreningens nyligen införda så kallade kontrakteringspremier på 25 kronor når priset på massavedsgran inte upp till mer än 360 kronor. Efter avdragen för drivning blir det kanske 240 kronor kvar till skogsägaren.

Det uppstod missförstånd när Södra lanserade ovan nämnda kontrakteringspremier på 25 kronor på massaveden och 30 ­kronor på grantimmer. Listpriserna från oktober har Södra inte ändrat och det är dessa som nu presenteras i vår jämförprislista. Dessa premier är alltså inte inlagda i prislistorna och fördelade på klasser och längder, utan hamnar ovanpå som en generell bonus på volymen. Därför blev det fel i förra numret.
Södra lanserar också två nya listor, Holmentimmer och Bergstimmer. I båda fallen är det som förr – tall värderas högre än gran. Furan används alltmer som konstruktionsvirke. Jäm­förpriset på tall är till och med högre än Södras.

När massavedspriset höjs innebär det att lågt värderat timmer blir massaved och då stiger även timmerprisets medelvärde i det av­verkade beståndet. De höjningar hos Billerud, Stora Enso och Rundvirke som syns i månadens lista är alla en effekt av detta. 

SKOGEN 3/2018

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb