Transparent trä har blivit grönt

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Tre generationer transparent trä. Från vänster: 2016, 2019 och 2021. Foto: Celine Montanari.
Helt biobaserat – och mer genomskinligt än någonsin. KTH-forskare har tagit ytterligare kliv i utvecklingen av transparent trä.

De bästa optiska egenskaper som hittills uppmätts av transparent trä och helt utan lösningsmedel. Det är det senaste steget i utvecklingsarbetet som påbörjades för fem år sedan vid Wallenberg Wood Science Center på KTH.

Annons
Annons

–  Vi har ersatt den fossilbaserade polymer vi tidigare använde. Det har varit en av de svårigheter vi haft, att få till hållbart transparent trä, säger Lars Berglund, professor och avdelningschef på Institutionen för fiber- och polymerteknologi, i ett pressmeddelande från KTH.

Tillverkningsprocessen ser ut som tidigare. Forskarna tar bort lignin ur björk genom en kemisk behandling, en släkting till ättiksyra används, för att uppnå transparens.Tidigare användes också en fossilbaserad polymer. Nu tillsätts istället en polymer som görs av skalet från citrusfrukter.

Genom att endast använda gröna kemikalier finns inga hälsorisker vid tillverkningen. Det gör att processen förenklas.

– En annan viktig aspekt är att den forskning vi gör på de här materialen banar väg för ny tränanoteknik.Trä kan få en ny roll, och inte bara fungera som billigt byggnadsmaterial. Nya högteknologiska träprodukter kan framställas så att trä får helt nya funktioner, som exempelvis smarta fönster, trä som värmebatteri, trä som har inbyggd belysningsfunktion, till och med en trälaser, säger Lars Berglund.

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Kraftiga skogsbränder kan öka kolupptag

  Kategorier: skogsbränder, kolupptag
  Skogen som växer upp efter en skogsbrand kan, under vissa förhållanden, kompensera för brandens kolutsläpp, enligt amerikanska klimatforskare.
 • Annons
 • Drifttid upp, prestation ned

  Uppstädning efter stormar drog sannolikt ned skogsmaskinernas effektivitet i den senaste produktivitetsundersökning som gjorts.
 • Fossilfritt hela vägen till kund

  Södra lanserar nu produkter där ingen fossil energi använts vare sig inom framställning eller transport.
 • Annons
 • ”Produktivitet får inte gå ut över kvalitet”

  När kraven på lönsamhet, produktivitet och hänsyn ska samsas är det upp till entreprenören och ytterst maskinföraren att lösa ekvationen. Just produktivitet är ett laddat ord och många vill hellre prata om kvalitet.
 • Ny klassning av bränsleved

  Den 13 september inför Biometria klassning av bränsleved i två klasser, prima och utskott.
 • Annons