Rundvirke skog slutar att lägga ut sina timmerpriser på nätet. ”Det finns ett antal större aktörer i vårt köpområde som inte offentliggör sina listor och styrelsen i bolaget har beslutat att när det gäller sågtimmer och massaved ska vi också pröva den modellen”, skriver ordförande Stefan Wikström i ett mejl.
Sedan några månader har även Billerud Korsnäs slutat publicera sina timmerprislistor på nätet och trots idoga försök har SKOGEN inte fått ut prislistor från Weda, Vida, Sveaskog Götaland och flera andra stora köpare.
Den här bristen på öppenhet från köparnas sida är inte bra för skogsägarna. Det försvårar möjligheterna att få insyn i marknadsläget för rundvirke.
I Finland har köparna skyldighet att veckovis leverera uppgifter om vad de verkligen betalat, även inklusive bonusar. Det skulle kunna vara möjligt även i Sverige genom SDC:s register över i stort sett alla registrerade köp av rundvirke i Sverige, men SDC:s ägare – både skogsägarföreningarna och bolagen – har sagt nej.
Eftersläpningen för massavedspriserna i norra Sverige har nu korrigerats en aning. I Lappland har både Holmen och SCA höjt sina priser. I Mellansverige blir nog flera köpare tvungna att öka sina påslag efter Mellanskogs höjningar med 20 kronor per kubik fub i hela sitt område. Alla skogsägare som har förhandlat om sina massavedspriser vet redan nu att det inte är svårt att komma över 400 kronor i södra Sverige.
När det gäller timmer har de eftersläpande köparna SCA och Stora Enso samt Holmen i Västerbotten höjt sina prislistor rejält. Efterfrågan är stark och bolagen tjänar bra på att sälja sågade trävaror. Enligt Nyhetsbrevet Wood Resource Quarterly (WRQ) har höga priser på sågade trävaror och förhållandevis små prisökningar på timmer gjort att sågverkens lönsamhet har nått rekordnivåer hittills i år i såväl norra Europa som USA.
Det är glädjande att notera att skogsägarna har vaknat och alltmer följer marknadsläget. Det visar Skogsstyrelsens statistik över avverkningsanmälningarna. Den totala areal som anmäldes för avverkning ökade både under juni och juli jämfört med samma period förra året, visar Skogsstyrelsens statistik. Det är de kraftigaste ökningarna under sommarmånaderna sedan 2011-2012.
Mellan första och andra kvartalen i år ökade anmälningarna med 34 procent och den 14-procentiga ökningen i juni – motsvarande 30 136 hektar – är den största under denna månad sedan 2012.
SKOGEN 9/2018