Trängd gran växer snabbare?

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Rolf Övergaard
Rolf Övergaard, forskare på SLU i Alnarp
Granarna på gudrunhyggen som står trångt bland björkar är högre än de som fått mer utrymme genom röjning, indikerar SLU-försök i Småland.

Växer träd som står trångt snabbare på höjden? Hittills har experterna svarat nej på frågan. Träden får bara klenare stammar. Rolf Övergaard, forskare på SLU i Alnarp har ändå noterat att granar som står trångt bland björkarna på gudrunhyggen  i Småland har blivit längre än de som röjts fram och fått ljus.
–Ännu är det bara indikationer, men det blir  intressant att följa försöken några år till, säger han.

Annons
Annons

Just forskningen på hur gran och björk växer tillsammans och reagerar på röjning är förvånansvärt ny. Nästan inget är gjort innan SLU satte i gång efter Gudrun.

Ett exempel på att man räknar med trädens orubbliga höjdtillväxt är boniteringen, när man  bestämmer hur bördig skogsmarken är. Den bedöms med hjälp av trädens höjd vid en viss ålder – oavsett om skogen har gallrats eller inte.       

SKOGEN 11/2012

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Testa dina trädkunskaper

  Alla känner väl till gran och tall – men vad vet du egentligen om dem och alla våra andra svenska träd?
 • Annons
 • Så syns coronaeffekten i skogssektorn

  Coronakrisen har slagit väldigt olika mot olika delar av skogsindustrin. Men på det hela har man klarat den väl, konstaterar Virkesbörsen i sin analys av andra kvartalet i år.
 • Skogsmaskindagarna ställs in

  Skogsmaskindagarna i Karlskoga 2020 ställs in på grund av restriktioner med anledning av coronaviruset. Mässan återkommer den 20-21 maj 2022.
 • Annons
 • De testar fjärrstyrda skotare

  Nu testar Sveaskog att fjärrstyra skotare. Fjärrstyrning skulle innebära en förbättrad arbetsmiljö för många maskinförare. ​
 • Vida nöjda med halvåret

  Kategorier: Vida, halvårsrapport
  Vida-koncernens halvårsresultat sjönk med närmare 40 procent jämfört med i fjol. Ett bra rörelseresultat efter förutsättningarna, anser ledningen.
 • Annons