Trängd gran växer snabbare?

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Rolf Övergaard
Rolf Övergaard, forskare på SLU i Alnarp
Granarna på gudrunhyggen som står trångt bland björkar är högre än de som fått mer utrymme genom röjning, indikerar SLU-försök i Småland.

Växer träd som står trångt snabbare på höjden? Hittills har experterna svarat nej på frågan. Träden får bara klenare stammar. Rolf Övergaard, forskare på SLU i Alnarp har ändå noterat att granar som står trångt bland björkarna på gudrunhyggen  i Småland har blivit längre än de som röjts fram och fått ljus.
–Ännu är det bara indikationer, men det blir  intressant att följa försöken några år till, säger han.

Annons
Annons

Just forskningen på hur gran och björk växer tillsammans och reagerar på röjning är förvånansvärt ny. Nästan inget är gjort innan SLU satte i gång efter Gudrun.

Ett exempel på att man räknar med trädens orubbliga höjdtillväxt är boniteringen, när man  bestämmer hur bördig skogsmarken är. Den bedöms med hjälp av trädens höjd vid en viss ålder – oavsett om skogen har gallrats eller inte.       

SKOGEN 11/2012

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Stormöte om granbarkborren

  Skogsstyrelsen bjuder in skogsägare och andra berörda till granbarkborrekonferens i Linköping den 26 februari.
 • Annons
 • Per-Axel Björkman

  Knäpp med mobilen - och gör utbon nöjd

  Kategorier: Sista ordet, Skogsägare, Utbo
  Vi är många skogsägare som bor långt från vår skog. För oss vore det en stor hjälp om skogsbolagen lät dokumentera slutfört uppdrag genom att bara knäppa några bilder med mobilen och bifoga till slutredovisningen, säger skogsägaren Per-Axel Björkman i Sista ordet.
 • ”Upptäck röjning!”

  PRISTAGARE. Hälsingeföretaget Jolo sprider kunskap och inspiration om skogsvårds­branschen. För det har de fått Föreningen Skogens Silverkvist. 
 • Annons
 • Så ska tillväxten öka med 20 procent

  Genom 88 åtgärder för en ökad hållbar skogsproduktion kan tillväxten i skogen öka med 20 procent fram till 2050 och därmed bidra till ett fossilfritt samhälle, enligt en rapport.
 • Silverkvisten

  Entreprenörer fick kvistar

  PRISADE. Nya Silverkvistar delades även ut i samband med Skogentreprenörerna SE:s årsmöte.
 • Annons