SMÅSKALIGT.

Traktor blir skördare

24 november 2020 Finska Kesla presenterar ett nytt skördaraggregat för montering på till exempel traktorer och grävmaskiner på upp till fem ton, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Traktor blir skördare

Aggregatet heter 14RH och är den minsta modellen i företagets utbud och till skillnad från de större använder det traditionell matarvalsenergi som pressar från sidan. Fördelen är enligt tillverkaren att det innebär en enkel konstruktion med låg vikt och effektiv matning av smalare timmer. 

Konstruktionen är annars i stor utsträckning baserad på Keslas större aggregat och det har en relativt kraftig 18-kubiksmotor. Vikten är cirka 400 kilo.

Aggregatet har tre avkvistningsknivar, vilket tillsammans med en kort ram ska göra det effektivt även vid hantering av krokiga träd med grenar. Det passar bäst för avverkning av timmer med dia­meter under 250 millimeter, enligt Kesla.

Vidare uppger man att aggre­gatets grip kräver ett relativt lågt oljeflöde, vilket ska passa hydrauliken i moderna traktorer. Det finns också ett extra hydraulpaket som tillval.

SKOGEN 10/2020

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin ska leda Södras hållbarhetsarbete
SkogenJobb