Traktor blir skördare

Bild för Anders Danielsson Written by Anders Danielsson On the
Keslas skördaraggregat
Keslas minsta aggregat 14RH är främst avsett för traktorer.
SMÅSKALIGT. Finska Kesla presenterar ett nytt skördaraggregat för montering på till exempel traktorer och grävmaskiner på upp till fem ton, skriver företaget i ett pressmeddelande.
Tidningen SKOGEN 10/2020Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»

Aggregatet heter 14RH och är den minsta modellen i företagets utbud och till skillnad från de större använder det traditionell matarvalsenergi som pressar från sidan. Fördelen är enligt tillverkaren att det innebär en enkel konstruktion med låg vikt och effektiv matning av smalare timmer. 

Konstruktionen är annars i stor utsträckning baserad på Keslas större aggregat och det har en relativt kraftig 18-kubiksmotor. Vikten är cirka 400 kilo.

Aggregatet har tre avkvistningsknivar, vilket tillsammans med en kort ram ska göra det effektivt även vid hantering av krokiga träd med grenar. Det passar bäst för avverkning av timmer med dia­meter under 250 millimeter, enligt Kesla.

Vidare uppger man att aggre­gatets grip kräver ett relativt lågt oljeflöde, vilket ska passa hydrauliken i moderna traktorer. Det finns också ett extra hydraulpaket som tillval.

SKOGEN 10/2020

Annons
Annons

Publicerad:
Bild för Anders Danielsson
Anders Danielsson
Redaktionssekreterare
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Annons
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Styr granbarkborren ditt skogsliv?

  Måste du anpassa skötseln i din skog efter barkborren? Har skogens ekonomi förändrats i grunden? Eller har de senaste åren varit undantag? Svara på månadens fråga!
 • Annons