Träffa Eskil Erlandsson och Göran Persson på Föreningen Skogens Höstexkursion

Bild för Gunilla Lidén Written by Gunilla Lidén On the
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson och Sveaskogs ordförande Göran Persson, besöker den 22 augusti de Sörmländska skogarna för att medverka i Föreningen Skogens höstexkursion. Föreningen Skogen, med ca 8000 medlemmar, har i hela 130 år arbetat för bättre skogar och ett hållbart skogsbruk framförallt i Sverige. Tillsammans med årets markvärd, 100-årsjubilerande Skogssällskapet, samlas skogssektorn till livliga diskussioner i fält.

- Höstexkursionen är ett bra sätt att skapa debatt och sprida kunskap. Genom att samla en bredd av aktörer inom skogssektorn, varav många i ledande och beslutsfattande positioner blir det utrymme för en livlig och värdefull dialog, säger Bengt Ek vd på Föreningens Skogen.

Annons
Annons

Landsbygdsministern kommer ut i skogen för att berätta om regeringens visioner och skogspolitik. Under båda exkursionsdagarna, 22-23 augusti, finns riksdagspolitiker från Miljö- och jordbruksutskottet på plats för att medverka i debatten. Så missa inte chansen att fråga politikerna och ministern dina frågor.

Göran Persson, Sveaskogs ordförande medverkar som inledningstalare och delger oss sina tankar och visioner kring framtidens svenska skogsbruk och dess tänkbara utmaningar.

Årets exkursionstema är bred markanvändning med olika mål:
• Viltdebatten fortsätter: Skogssällskapet visar upp ett intressant försök där skogs- och viltproduktion sker gemensamt.
• WWF belyser vikten av en god vattenvård i skogslandskapet, en fråga som håller på att bli het i miljödebatten.
• Skogforsk presenterar pågående forskning och visar upp ett försök för att minska de omtalade körskadorna.
• I DN har Zaremba begärt större inflytande från andra skogsanvändare. Med planeringsverktyget Heureka kan man optimera de mål man önskar nå med skogsbruket. Det kan vara allt från traditionella produktionsmål, miljömål till rekreation.

Framtidstemat återspeglas under hela exkursionen. Exkursionsdeltagarna får diskuterara vad som krävs för att behålla ett konkurrenskraftigt svenskt skogsbruk på den globala arenan. Sist, men inte minst avslutas exkursionen med en framtidsinriktad politikerdebatt.

Logistiken och debattpunkterna sätter gräns för antalet deltagare. Vid 150 sätter vi stopp. Enligt den mer än hundraåriga traditionen räknar vi med en skara debattsugna deltagare som strålar samman i Katrineholmsskogen i augusti.

Välkommen att delta, men glöm inte att anmäla dig innan semestern!

Läs hela programmet och anmäl dig här.

Opinion
Publicerad:
Bild för Gunilla Lidén
Gunilla Lidén
 • Ekprojekt kan söka pengar

  Kategorier: ekskötsel, ekskogsbruk
  Nu finns chans för såväl forskare som privatpersoner att söka anslag för ekprojekt.
 • Annons
 • Nordiskt skogsbruk har långt kvar till jämställdhet

  Det nordiska skogsbruket är i behov av arbetskraft men missar en stor outnyttjad resurs, nämligen kvinnorna. Av maskinförarna i Norden är endast några få procent kvinnor, enligt en ny rapport.
 • Anders Ekstrand

  ”Sätt en surrande skogslönn”

  På våren brukar mina stora lönnar surra så högt att det hörs in i sovrummet. Tusentals humlor söker nektar i pollen, ofta i sällskap med övervintrade fjärilar, berättar Anders Ekstrand i Sista ordet.
 • Annons
 • Staten ger pengar till omarrondering

  Kategorier: omarrondering, Skogsägare
  Regeringen vill skjuta till pengar till omarronderingen av splittrad skogs- och jordbruksmark i Dalarna.
 • Rekordmånga skogsstudenter i höst

  Den här hösten har rekordmånga börjat studera skog hos Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. 
 • Annons