Träd tål tuffa tider

21 oktober Genetiska egenskaper som hjälpte träden att komma tillbaka efter istiden ger hopp inför klimatförändringarna, visar ny forskning.

Träd tål tuffa tider
Foto: Jens Fältskog

Låst artikel för våra prenumeranter

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa hela artikeln?

Föreningen Skogen

Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.

  • Tillgång till artiklar på skogen.se
  • Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
  • E-tidning
  • Mediaarkiv
Se prenumererationserbjudanden här Köp prenumeration här

Redan prenumerant?

Prenumererar du redan på Tidningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Antalet träd minskade kraftigt under den senaste istiden för omkring tio tusen år sedan. Ändå lyckades de överlevande träden, tvärt emot vad man tidigare trott, bevara sin genetiska mångfald.

– Detta förklaras främst av en kombination av unika egenskaper, nämligen lång generationstid och förmågan hos deras pollen att spridas tusentals kilometer, säger Pascal Milesi, forskare i växtekologi och evolution vid Uppsala universitet till forskning.se

Det är forskare från drygt 20 europeiska institut som har undersökt hur sju trädarters genetiska mångfald påverkats av istidscyklerna och för svensk del handlar det om tall och björk.

Forskarna samlade in barr och blad från cirka 3 500 träd som växer i hela Europa. Därefter analyserades trädens dna. 

– I motsats till vad man länge trott har istidscyklerna haft liten inverkan på den genetiska mångfalden hos dessa sju nyckelarter, säger Pascal Milesi.

Det här är ett välkommet tecken för framtiden, menar han:– De evolutionära processer som pågick i det förflutna kan också vara användbara för att klara av dagens snabba klimatförändringar. Studien sänder en positiv signal om vår skog och ger viktig information för att hjälpa till att förvalta skogens biologiska mångfald inför klimatförändringarna, säger Pascal Milesi.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Eric är ny på Biometria i södra Sverige
SkogsJobb