Träd svalkar stora städer

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Lövträd skuggar trottoar i japansk stad.
Fler träd med rätt växtbetingelser ger svalka i urbana miljöer. Foto: Wyuekmom/Creative Commons
När värmeböljor och extremväder ökar krävs fler träd för att behålla drägliga mikroklimat i urbaniserade miljöer. Forskningsrön från Göteborgs universitet visar att ett av de effektivaste sätten att svalka framtidens städer är att plantera fler träd som minskar solstrålningen på gator och andra allmänna ytor.

– Stadsträd kan skilja sig avsevärt i transpiration, men de flesta lövträd ger välbehövlig skugga. Det påverkar människors hälsa och välbefinnande positivt, säger Janina Konarska vid institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet.

Annons
Annons

Hon och ett antal kollegor har undersökt olika trädslag och deras förmåga att förbättra ­klimatet i stadsmiljöer – och som dessutom klarar stadens ibland tuffa växtbetingelser, något som ofta förbises i stadsplanering. Även trädens placering har betydelse.
– De områden i staden där den kylande effekten av träd skulle behövas mest är också de där träd utsätts för de flesta allvarliga stressfaktorerna. Att ge träden goda odlingsförhållanden är därför mycket viktigt. Det förbättrar deras förmåga att utveckla tätare grönmassa som kan bidra till att förbättra mikro­klimatet i närmiljön och därmed människors hälsa.

SKOGEN 4/2016
 

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Annons
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Annons
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Johanna Sandahl

  ”Inte läge att laborera”

  Innan det gasas på med produktionshöjande åtgärder behöver skogs­bruket bli långsiktigt hållbart, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
 • Annons