Träd har puls

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
Forskning
VETENSKAP. När forskarna vid Aarhus Universitet studerade 22 olika trädarters rörelser på nätterna så fick man en överraskning, träden har en regelbunden puls.

Man använde avancerade lasrar för att göra detaljerade 3d-kartläggningar av trädens minsta rörelser. Mätningarna gjordes under extremt vindstilla nätter. 

Annons
Annons

StetoskopTrädens låååång­samma puls lär inte höras ens i stetoskop.Egentligen skulle man studera hur mycket grenarna sänkte sig när träden vilar under nätterna, men upptäckte att träden i stället rör grenarna uppåt och nedåt i regelbundna cykler på tre till fyra timmar. Rörelserna är så små att de inte går att upptäcka med mänskliga ögat. Det handlar om några centimeter. 

Tidigare har alla trott att vattnet sugs upp av ett naturligt tryck när vattnet försvinner från bladen. Nu tror forskarna att träden i stället använder pulsen för att själva pumpa upp vatten från rötterna.

Text: Mikael Jägerbrand

SKOGEN 6-7/2018

 

Publicerad:
 • Auktion gav rekordbidrag till cancerforskning

  Olofsfors fortsätter att auktionera ut ett rosa skogsmaskinband till förmån för forskning om bröstcancer. Årets auktion gav 155 000 kronor
 • Annons
 • Tomas Sundström

  Sommarens bränder skapade rusning

  NEDRINGD. När sommarens skogsbränder rasade ringde hundratals skogsägare till Dalarnas försäkringsbolag och ville försäkra sin skog, men många av dem fick ställa sig på väntelista. 
 • Kanadensiskt storföretag köper Vida

  Kanadensiska  Canfore, en av världens största tillverkare av trävaror och pappersmassa, köper 70 procent i sågkoncernen Vida. Prislapp: närmare 4 miljarder kronor.
 • Annons
 • Naturskyddsföreningen tar avstånd från skogsrapport

  Naturskyddsföreningen kritiserar den nya rapporten om hur skogens tillväxt ska öka. Organisationen var en av Skogsstyrelsens samarbetspartner under det förberedande arbetet.
 • Investerar för att slippa dålig lukt

  Kategorier: Sunpine, råtalldiesel
  Sunpine, som tillverkar råtalldiesel, har haft problem med dålig lukt vid fabriken i Piteå. Nu investeras 2,2 miljoner kronor för att komma till rätta med problemet.
 • Annons