Träd har puls

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
Forskning
VETENSKAP. När forskarna vid Aarhus Universitet studerade 22 olika trädarters rörelser på nätterna så fick man en överraskning, träden har en regelbunden puls.

Man använde avancerade lasrar för att göra detaljerade 3d-kartläggningar av trädens minsta rörelser. Mätningarna gjordes under extremt vindstilla nätter. 

Annons
Annons

StetoskopTrädens låååång­samma puls lär inte höras ens i stetoskop.Egentligen skulle man studera hur mycket grenarna sänkte sig när träden vilar under nätterna, men upptäckte att träden i stället rör grenarna uppåt och nedåt i regelbundna cykler på tre till fyra timmar. Rörelserna är så små att de inte går att upptäcka med mänskliga ögat. Det handlar om några centimeter. 

Tidigare har alla trott att vattnet sugs upp av ett naturligt tryck när vattnet försvinner från bladen. Nu tror forskarna att träden i stället använder pulsen för att själva pumpa upp vatten från rötterna.

Text: Mikael Jägerbrand

SKOGEN 6-7/2018

 

Publicerad:
 • Föreningen Skogen,Höstexkursion

  Hyggesbruk och annat hett på årets Höstexkursion

  Föreningen Skogens höstexkursion, i år tillsammans med Sveaskog, synade de bestånd i Malå som Joel Wretlind anlagt med hjälp av kalhuggning på 1920–talet. Men här diskuterades även frågor som viltförvaltning och rennäring på skogsbruksmarker.
 • Annons
 • Skogsmuseets personal

  ”Bästa konstutställningen – skogen”

  KULTURARV. Produktionsskog kan vara den bästa konstutställningen av alla, tycker Guldkvisten-mottagaren Iréne Gustafson på Skogsmuseet.
 • Sprucken granstam

  Förädling kan minska torkstress

  Kategorier: Skogsskötsel, gran, torka
  SKADOR. Skogforsk har funnit samband mellan tunna cell­väggar i veden hos unga granar och spruckna stammar vid extrem torka.
 • Annons
 • Exkursion lärkplantering

  Lärk kan bli nordligt framtidsträd

  EFTERFRÅGAN. Biobränsle­reserven växer bäst i Norrland. Här trivs ligninrik lärk – ett trädslag att satsa på, sa flera deltagare på en exkursion med Jämtlands läns skogsklubb.
 • Jägare står i ett jakttorn

  ”Det går inte att vänta”

  Kategorier: Skogsskötsel, viltbete
  VILTBETE. I flera län har upp till 67 procent av ungtallarna skador, enligt senaste Äbin. Avskjutningen av älg måste öka omedelbart, säger en specialist på Skogsstyrelsen.
 • Annons