Stockens ändyta skannas, och 2 000 punkter som är unika för trädet registreras – till exempel årsringsvariationer, rotveck, kvistar, kärnvedsmönster och förstås diametern.
– Tekniken är i princip den samma som när mänskliga fingeravtryck jämförs, säger Jonny Edvardsson som är vd för Svensk Skogsdata.
Jonny EdvardssonFöretaget sökte i januari patent på metod, teknik och process för ett identifikationssystem som kan förvandla skogskubik till värdefulla individer.
– Spårbarheten gör det möjligt att veta om virket är legalt eller illegalt avverkat. I dag finns det egentligen inget sätt att se om volymen är laglig eller inte, men nu har vi tekniken.
Än är den dock inte helt färdigutvecklad. Planen är att testa tekniken i skördare under hösten och så småningom vill man även följa virket genom sågverk.
– Vi kommer att följa hela flödet från skog till industri, och när det gäller maskin kommer vi att jobba med intressenter inom den branschen.
De stora marknaderna som Jonny Edvardsson ser ligger dock längre bort:
– Afrika, Sydamerika och Asien. Vi har redan varit inbjudna av Kameruns skogsministerium som hanterar stora problem med illegala avverkningar. På Elmia Wood mötte vi också intresse från bland andra USA, Kanada och Tyskland.
Med ny teknik för id-märkning av enskilda träd kan de bli spårbara ända ut i slutprodukten.Tekniken gör det möjligt att spåra ursprunget ända in i unika möbler. Kunden får en hel historia om var trädet har vuxit.
– Även den engelska marknaden är absolut intresserad av individuell spårbarhet. Om du kan erbjuda ursprungssäkrat virke kan man kanske ta ut 300 kronor mer per kubik, säger Jonny Edvardsson.
Han har lång erfarenhet av råvarumarknader. Han köpte fanerstock åt anrika Bohmans fanerfabrik och har försörjt Kährs med råvara.
– När vår utrustning ändå är på plats har vi också en mätmetod som kan minska sågverkets spill. Apteringen kan ske med en helt annan noggrannhet, eftersom vi har en korrekt bild av diametern och därmed större möjlighet till effektiv sågning.
Men spårbarheten är det som drar till sig intresset i första hand:
– Med spårbarhet kan man följa virket tillbaka till avverkningsplatsen och se hur skogen har återplanterats på området.
SKOGEN 10/2017