Träbatterier

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Trä kan bli en framtida råvara i batterier. Det anser svenska forskare som undersöker möjligheten.

Miljövänliga batterier har länge varit efterfrågade, och nu kan forskare vid Linköpings universitet vara lösningen på spåren. Genom att förädla lignin som tagits ur resterna från pappersmassa har man lyckats  skapa ett nytt material med förmåga att lagra laddade elektroner.

Annons
Annons

I kombination med ett annat kolbaserat ämne, som har förmåga att leda elektrisk ström, har forskarna konstruerat en elektrod. Tillsammans utgör delarna vad som kan sägas vara förstadiet till ett träbaserat batteri.

Jämfört med dagens batterier som bland annat innehåller bly och andra miljöskadliga ämnen, kan fördelarna med ett träbaserat batteri bli mycket stora.

Men ännu återstår en hel del forskning och inte minst produktutveckling innan det går att starta bilen med skogsråvara.

SKOGEN 6/2012

 

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • "Skogen borde få växa klart före slutavverkning"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Simon Rudin.
  SKOGENdebatt. Vad ska hända med våra fastigheter i renbetesland när vi inte får slutavverka? Det undrar skogsägare Simon Rudin som anser att utebliven tillsyn av storskogsbruket fått förödande konsekvenser.
 • Annons
 • Europa eldar med trä

  En perfekt storm har ökat efterfrågan på träbaserade bränslen över hela Europa, rapporterar DN.
 • Är det dags för nya sortiment?

  Virkespriserna har gått upp i vinter, men det har också kostnaderna för till exempel avverkning. Men även priset på energived stiger. Kan höjda priser på skogsbränsle ändra spelplanen? Kan det bli mer lönsamt att satsa på bränsleved? Eller andra mindre vanliga sortiment? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Självsådd contorta blir invasiv art 

  Kategorier: contorta
  När contortatallen introducerades i Sverige trodde man inte att den kunde självföryngras. Det var fel. Nu riskerar trädslaget att bli en invasiv art på myrar i norr. 
 • Nytt nummer av SKOGEN!

  Strax dimper SKOGEN 3/2023 ner i brevlådor landet runt, men redan nu finns det tillgängligt i digital form – för både prenumeranter och lösnummerläsare. Månadens tema är Utbildningsguide.
 • Annons