Torven försvårade släckningen

25 augusti 2010 Sommarens extremt torra och varma väder är bara en av orsakerna till brandinfernot i Ryssland i somras.
Det kontinentala klimatet bidrar rimligen, dessutom är skogsbilvägnätet dåligt utbyggt med skandinaviska mått mätt. Att det finns sedimentjordar med torv är också en tänkbar orsak till de svårstoppade skogsbränderna som härjar i Ryssland. Det säger Mats Nordberg, som forskar i östeuropeisk skogsvetenskap på Skogsmästarskolan vid SLU.

Stora arealer i Ryssland täcks av torv. Det är inte ovanligt att torven kan brinna på flera meters djup, och när man tror att elden är bemästrad ligger den och pyr för att sedan blossa upp någon helt annan stans. Att sedan många skogsområden är svårtillgängliga på grund av bristen på skogsbilvägar gör inte eldbekämpningen enklare.

— Ofta börjar det brinna där det finns människor. Jag har från ryska källor hört så höga siffror som att 80 procent av skogsbränderna i landet beror på den mänskliga faktorn, vilket jag kan förstå med tanke på den dominerande marktypen, fortsätter Mats och ger en förklaring:

— Ryssarna älskar precis som vi att vara ute i skog och mark och fiska och campa. Men hur lätt är det att till exempel att hitta stenar till en ordentlig eldstad på sedimentjordar? Marker täckta av vitmossa är väldigt lättantändliga vid extrem torka.

Mats påpekar också att massaindustrin är dåligt spridd och att det därför gallras för lite i de ryska skogarna. Det medför i sin tur en ökad mängd torr och död ved i skogen vilket ytterligare bidrar till brändernas styrka.

Text: Andreas Jansson andreas@skogen.se

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Cecilia Ullman är Moelven Byggmoduls första hållbarhetschef
SkogenJobb