Många skogsägare kan nu tvingas plantera om.
– Sådana här omfattande konsekvenser av torkan har vi inte sett i planteringar på många år i Värmland. Alla som planterat skog i år eller under förra året bör titta över planteringarna snarast, säger skogskonsulent Alf Olofsson, vid Skogsstyrelsens Värmlandsdistrikt, i ett pressmeddelande.
En gran- eller tallplanta som har etablerat sig väl och byggt ut sitt rotsystem klarar sig även en torr sommar. Men en nysatt planta i uttorkad mark kan bara leva på vattnet den har med sig i torvklumpen och dör efter några veckor utan regn.
Någon samlad bild över omfattningen finns inte, men torkan har slagit ut planteringar på många håll runt om i distriktet. Skogsägare kan tvingas plantera om helt och hållet eller hjälpplantera för att leva upp till skogsvårdslagens krav på att återbeskoga efter avverkning.
– Ser skogsägaren bara enstaka levande plantor kan det vara lika bra att plantera om hela hygget. Men det kan också finnas områden där bara en del plantor behöver ersättas, säger Alf Olofsson.
Tips till drabbade skogsägare: Kontrollera planteringen så fort du kan om du satt plantor under 2017 eller 2018. Gör en uppskattning av hur många plantor som behövs för att komma upp i tillräckligt antal per hektar, utifrån skogsvårdslagens krav på återväxt efter avverkning. Plantera så fort som möjligt. Dröjer du för länge så försämras markberedningens funktion och den växer igen. Har du en skogsförsäkring kan du få ersättning för torkskador på plantskog. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer information om vad som gäller.