Torkan tog många plantor

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Den extremt varma sommaren har gjort att många skogsplantor i de värmländska skogarna torkat. Det visar de skadebesiktningar som Skogsstyrelsen gjort.

Många skogsägare kan nu tvingas plantera om.

Annons
Annons

– Sådana här omfattande konsekvenser av torkan har vi inte sett i planteringar på många år i Värmland. Alla som planterat skog i år eller under förra året bör titta över planteringarna snarast, säger skogskonsulent Alf Olofsson, vid Skogsstyrelsens Värmlandsdistrikt, i ett pressmeddelande.

En gran- eller tallplanta som har etablerat sig väl och byggt ut sitt rotsystem klarar sig även en torr sommar. Men en nysatt planta i uttorkad mark kan bara leva på vattnet den har med sig i torvklumpen och dör efter några veckor utan regn.

Någon samlad bild över omfattningen finns inte, men torkan har slagit ut planteringar på många håll runt om i distriktet. Skogsägare kan tvingas plantera om helt och hållet eller hjälpplantera för att leva upp till skogsvårdslagens krav på att återbeskoga efter avverkning.

– Ser skogsägaren bara enstaka levande plantor kan det vara lika bra att plantera om hela hygget. Men det kan också finnas områden där bara en del plantor behöver ersättas, säger Alf Olofsson.

Tips till drabbade skogsägare: Kontrollera planteringen så fort du kan om du satt plantor under 2017 eller 2018. Gör en uppskattning av hur många plantor som behövs för att komma upp i tillräckligt antal per hektar, utifrån skogsvårdslagens krav på återväxt efter avverkning. Plantera så fort som möjligt. Dröjer du för länge så försämras markberedningens funktion och den växer igen. Har du en skogsförsäkring kan du få ersättning för torkskador på plantskog. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer information om vad som gäller.

Publicerad:
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons