Torkan 2018 försvårar föryngring

17 november 2022 Andelen föryngringar som får godkänt enligt skogsvårdslagen minskar. Sannolikt är det den torra sommaren 2018 som gör det besvärligare att få upp ny skog.

Torkan 2018 försvårar föryngring

Skogsstyrelsens inventeringar visar att på 16 procent av den areal som avverkats har skogsägaren misslyckats med att få upp skog som lever upp till lagens krav. Det är den högsta siffran på åtta år. För att få godkänt ställs krav bland annat på antal träd och hur tätt de står.

Det var vid förra årets inventering som en två decennier lång positiv trend bröts.

– Efter en lång period med stadiga resultat kan vi nu se ett par år med nedgång. En trolig orsak till försämringarna är torkan och värmen 2018 som hade stor påverkan på nyplanterade och unga plantor. Därför talar mycket för att vi kommande år skulle kunna se en fortsatt påverkan på resultaten, säger Magnus Martinsson som är Skogsstyrelsens inventeringsledare för återväxtuppföljningen, i ett pressmeddelande.

Inventeringarna visar att plantering är i den särklass vanligaste föryngringsmetoden, den står för 87 procent. På 20 år planteringen ökat med nästan 30 procent.

Andelen naturlig föryngring har gått i motsatt riktning och är nu nere på rekordlåga 8 procent av föryngringsarealen

Högst andel godkänd föryngringsareal har Götaland med 87 procent, följt av norra Norrland med 86 procent och södra Norrland med 84 procent godkänd areal. Lägst andel föryngringsyta som får godkänt har Svealand med 81 procent.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb