Tokoptimistens fagra löften

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Älskar, älskar inte. Älskar, älskar inte, inte, inte, älskar, älskar inte. Så kan det kännas när man går där med röj­sågen. Den man älskar vårdar man – gran, tall eller björk. Därför röjning.

Bengt EkÄndå sätter sig en liten tokoptimist gärna på skogsbrukarens axel och viskar andra smekande löften i ­hennes eller hans öra. Det fick vi en påminnelse om på Föreningen Skogens vårexkursion i Gudrunland (se ­föreningssidorna, SKOGEN 6-7/2015).
Den lille optimisten nynnar att du hinner röja nu på semestern. Eller att träden självgallrar sig till ett fint bestånd. Att träd klarar sig bra med små gröna tofsar upptill. Och att vi om några år har system för vrållönsam energigallring i ”konfliktbestånden” av tusenbröder.
I dag är arealen med röjningsbehov sju gånger så stor som den årliga avverkningsarealen. Varför lejer inte fler ut jobbet? På andra axeln kan en liten pessimist väsa fram de historier som går om gästarbetande röjare som trott att björk betyder gran och sådant har faktiskt ­förekommit enstaka gånger.

Annons
Annons

Vår fråga till er läsare om ni lejer ut skogsvården (se SKOGEN 6-7/2015) gav många tänkvärda svar. ”Det är vid skogsvården jag har möjlighet att forma min framtida skog som mest” skriver en läsare. Det är sant. Därför vill man göra det själv. Och kanske bör man det – om det blir av. Och om man är hyggligt insatt i röjning. Det är lätt att skaffa sig onödigt arbete genom att missbedöma stubbskottens växtkraft eller, som de flesta, röja för svagt.
Men bristfällig kunskap om skogsskötsel löser man tyvärr inte heller genom att leja ut jobbet. Alla entre­prenörer är inte skötselgurus. Vare sig man ”kan själv” eller går med på att ta hjälp måste man som enskild skogs­ägare formulera sina önskemål. Vilket nästa steg ska ­röjningen förbereda? Var ska lövet förbli orökt? Vad ska ­sparas med tanke på älgen och hur mycket    vågar man öppna runt rönn och sälg.
(Spara förresten mest hansälgar, med tanke på allt pollen till insekterna.)

Röjningen avgör skogens framtid. Även ­bolagen släpar efter, men den som sköter sin egen skog har ett privilegium: Man kan göra jobbet själv. För det är ju som signaturen Anders H skriver i månadens enkät: ”Skogsvården är det bästa med att äga skog!”
Men, som sagt, hinner du? ­Planera din sommar realistiskt. Det är du värd.

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Annons
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons