Tokoptimistens fagra löften

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Älskar, älskar inte. Älskar, älskar inte, inte, inte, älskar, älskar inte. Så kan det kännas när man går där med röj­sågen. Den man älskar vårdar man – gran, tall eller björk. Därför röjning.

Bengt EkÄndå sätter sig en liten tokoptimist gärna på skogsbrukarens axel och viskar andra smekande löften i ­hennes eller hans öra. Det fick vi en påminnelse om på Föreningen Skogens vårexkursion i Gudrunland (se ­föreningssidorna, SKOGEN 6-7/2015).
Den lille optimisten nynnar att du hinner röja nu på semestern. Eller att träden självgallrar sig till ett fint bestånd. Att träd klarar sig bra med små gröna tofsar upptill. Och att vi om några år har system för vrållönsam energigallring i ”konfliktbestånden” av tusenbröder.
I dag är arealen med röjningsbehov sju gånger så stor som den årliga avverkningsarealen. Varför lejer inte fler ut jobbet? På andra axeln kan en liten pessimist väsa fram de historier som går om gästarbetande röjare som trott att björk betyder gran och sådant har faktiskt ­förekommit enstaka gånger.

Annons
Annons

Vår fråga till er läsare om ni lejer ut skogsvården (se SKOGEN 6-7/2015) gav många tänkvärda svar. ”Det är vid skogsvården jag har möjlighet att forma min framtida skog som mest” skriver en läsare. Det är sant. Därför vill man göra det själv. Och kanske bör man det – om det blir av. Och om man är hyggligt insatt i röjning. Det är lätt att skaffa sig onödigt arbete genom att missbedöma stubbskottens växtkraft eller, som de flesta, röja för svagt.
Men bristfällig kunskap om skogsskötsel löser man tyvärr inte heller genom att leja ut jobbet. Alla entre­prenörer är inte skötselgurus. Vare sig man ”kan själv” eller går med på att ta hjälp måste man som enskild skogs­ägare formulera sina önskemål. Vilket nästa steg ska ­röjningen förbereda? Var ska lövet förbli orökt? Vad ska ­sparas med tanke på älgen och hur mycket    vågar man öppna runt rönn och sälg.
(Spara förresten mest hansälgar, med tanke på allt pollen till insekterna.)

Röjningen avgör skogens framtid. Även ­bolagen släpar efter, men den som sköter sin egen skog har ett privilegium: Man kan göra jobbet själv. För det är ju som signaturen Anders H skriver i månadens enkät: ”Skogsvården är det bästa med att äga skog!”
Men, som sagt, hinner du? ­Planera din sommar realistiskt. Det är du värd.

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons