Toast SKOGEN – skapa din drömmacka!

4 september 2018 MAT. Toast Skagen eller toast SKOGEN? Vad är väl saltstänkta danska stränder och skaldjur jämfört med den svenska skogens av dofter och smaker? Nu vill vi veta hur du tar tillvara och kombinerar skogliga råvaror!

Man behöver knappast tugga barkbröd för att smaka på skog. Det finns massor av spännande smaker från skogslandskapet 
– vilt, svamp och bär är bara början. 
Just nu är de vilda, jordnära smakerna dessutom jätteinne bland gastronomer. Det experimenteras friskt med höstlövsbuljong, friterad renlav, stensötapuré, harsyrepesto, lupintofu, älgörtskaramell och björksavschampagne i finare kök.

skogens skafferiMen skogsmat kan också vara jordnära och inte särskilt exotisk alls: Tänk på bär, vilt, svamp – du har säkert själv någon burk lingon- och kanske blåbärssylt i ditt eget skafferi och eventuellt lite kantareller från förra sommaren kvar i frysen. Kanske en älgfilé som har överlevt vintern?
Faktum är att inte heller ovan nämnda barkbröd längre bara är en påminnelse om forna tiders nödmat. Det är både ­nyttigt och inne, det med. På webben finns såväl recept på själva brödet som instruktioner för hur man mal sitt eget barkmjöl. Rikt på c-vitaminer och mineraler ska det vara och ”nödbrödet har blivit lyx”, ut­ropade Svenska Dagbladet härom året.

Sugen på att prova? Tips: Bark från främst tall, men även lövträd som björk, alm och lind funkar. Ta inte ytterbarken, det är det tunna så kallade floemet mellan ved och ytterbark man ska använda. Skörda på våren, torka, rosta och mal.
Det är inte svårt att hitta tips om barkbröd och annan mat från naturen på nätet. Ett tips är till exempel sajten Skogsskafferiet (skogsskafferiet.se).
Låt dig inspireras, skapa en macka som smakar skog och låt SKOGENs läsare ta del av resultatet!
Ramarna är vida, toleransen stor, reg­lerna få: Även smaker från skogens utkant eller absoluta närhet får vara med och minsta lilla ingrediens måste inte vara vildfångad.

Den enda egentliga regeln är möjligen att en Toast SKOGEN sannolikt bör vara baserad på någon form av bröd – barkdito eller någon annan typ, välj själv!

SKICKA IN OCH VINN! 
Du kan vinna ett presentkort på ett restaurangbesök för två – värt 2 000 kronor. ­Skicka ditt recept och gärna ett foto på rätten till anders.danielsson@skogen.se eller ­SKOGEN, Box 1159, 111 81 Stockholm. Redaktionens jury utser ett vinnande recept. ­Tävlingen är öppen till den 1 december. 

Se gänget som lyckades med sin TOAST SKOGEN:

SKOGEN 8/2018

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Teodor är ny vd inom Moelven
SkogsJobb