Titta 57 år framåt

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Fastighetsverket har fått i uppdrag av regeringen att införa ett hållbart skogsbruk. Nu visar verket upp den nya tolkningen av begreppet. Man kommer att öka an­delen skog som är avsatt för naturvård från 70 procent till 80 procent på sina 866 000 hektar produktiv skogsmark. Omloppstiden förlängs, gödslingen är redan avvecklad och contortaskogarna står på tur.  Oj.

Men Fastighetsverkets planer visar bara att utvecklingen mot ökat mångbruk och zonindelning av skogsmarken fortsätter. Föga överraskande. År 1960 var jättehyggen vardag, högstubbar var liktydigt med stressade skogsarbetare på ackord, och ordet skogsskydd betydde skydd mot skadeinsekter. Reservaten utgjordes av dvärgbjöksklädda fjällvidder. 
Det var för 57 år sedan. Det har hänt mycket sedan dess. Räck upp handen, den som tror att utvecklingen stannar här!

Annons
Annons

Tidningen SKOGENDu läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»
Hur ser då skogen ut 57 år in i framtiden, när våra barnbarn är fullvuxna? Med virkesprisernas långsiktiga dalande kommer de enskilda skogsägarna troligen att vilja bidra till en utveckling mot bredare fokus än massaved och timmer. 

Och kanske industrin också: Under Skogsnärings­veckan förra året visade man hur virke kan användas för att skapa konstgjorda människoöron i 3d-skrivare. ­Fundera på förädlingsvärdet av den råvaran! Årsbehovet av konstöron för transplantation torde inte kräva mer än de uppåt 100 miljoner kubikmeter som skogsbruket kan leverera även med växande mångbruk. Snarare räcker skogen ändå för en hel del bulkproduktion.

Men om en sådan utveckling ska gå smidigare än de senaste 57 årens dragkamp om skogen behövs ett lok som leder utvecklingen. Sveaskog har goda förutsättningar.

Det statliga skogsbolaget kan följa i Fastighetsverkets spår och satsa fullt ut på det alternativa skogsbruket – men med mer sikte på att utveckla affärerna. Skala upp försöken man i dag gör försiktigt kring affärer med ­klimatvänligt skogsbruk, klimathärdigt skogsbruk, reservatsmark, biotopbanker, naturturism och alter­nativa skötselmodeller. 

Kanske blir de stora Sveaskogsmarkerna öster om Växjö basen i en sydsvensk naturturistsatsning. Ägarna, allmänheten, skulle inte misstycka.

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

Statens uppgift blir då också att stimulera utvecklingen på andra sätt, snarare än att tvinga fram den. Skogsbrukarnas uppgift blir lite mer att söka nya vägar i skogen. Och att lite mindre harva och plantera gran och ­känna sig släpade in i framtiden.

SKOGEN 6-7/2015

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons