Tips vid oväntade intäkter

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Stormfälld skog. Foto: Thomas Adolsén, SKOGENbild.
Oväntade intäkter är inte alltid goda nyheter. SKOGEN har frågat en skatteexpert hur man kan hantera oplanerade förtida avverkningar.

I nummer tio av tidningen SKOGEN berättar skatteexperten Kjell Åsen om hur du planerar för det oplanerade. Det vill säga när till exempel granbarkborre eller storm tvingar fram en avverkning.  

Annons
Annons

Här är hans fem korta tips:

Vänta inte. Tag hjälp av din ekonomirådgivare så tidigt som möjligt. Det finns många olika skatteverktyg som kan kombineras och dessutom påverka varandra inbördes. 

Tänk långsiktigt Ha en tydlig, långsiktig strategi med ditt skogsinnehav när det gäller avkastningskrav och din skattesituation. Om du får en stor, oväntad intäkt är det lättare att välja skatteupplägg om du redan har en klar målsättning med ditt ägande. 

Dela upp. Undersök möjligheten att sälja via avverkningsrätt, där betalningen delas upp på flera år och beskattas efter den faktiska utbetalningen. 

Se över lån. Har du krediter och drabbas av en stor skada på din fastighet bör du kontakta din kreditgivare för att diskutera amortering samt hur ditt framtida resultat och din ekonomiska förmåga kommer att se ut. 

Avverka rätt. När det gäller barkborreangrepp är det viktigt att vara kvick i vändningarna med avverkning och inte ta för lite. Skatteeffekten utnyttjas bättre om du tar mycket på en gång i ett tidigt skede. Att återkomma år efter år till samma skogsområde med de avverkningskostnader det medför ger lägre netto än om allt avverkas på en gång. 

STEFAN HÄLLBERG

 

UR SKOGEN /10/2021

 

Publicerad:
 • ”Våga vara nyfiken på jämställdhetsarbete”

  ”Jag tycker att reflektion är en nyckel i jämställdhetsarbete. Om man vågar vara nyfiken så kommer man långt.” Det säger Susanne Öberg i Sista ordet i tidningen SKOGEN.
 • Annons
 • ”EU-förslag hotar svensk skogsindustri”

  EU-förslag rörande markanvändning skulle minska de svenska avverkningarna i en omfattning som hotar en stor del av den svenska skogsindustrin, enligt Svebio.
 • Så mycket avverkningsanmäldes i fjol

  Den avverkningsanmälda arealen ökade med fyra procent i fjol. På länsnivå var dock variationerna stora. Halland stack ut med en ökning på 45 procent.
 • Annons
 • Vida förvärvar hyvleri

  Kategorier: Vida. V-Timber
  Vida-koncerner förvärvar hyvleriet V-Timber i Vrigstad i Sävsjö kommun.
 • Har skogsmark blivit för dyr?

  Under 2021 fortsatte priserna på skogsfastigheter att stiga över nästan hela landet. Har det gått för långt? Har för mycket av skogen blivit rena investeringsobjekt? Har du själv fått avstå markköp – eller frestats att sälja? Är värdeökningen rent av bara bra för den som äger skog? Svara på månadens fråga!
 • Annons