Tips om bildäck

10 december 2012

Att köpa däck kan bli som att ge sig in i en ren djungel. Begrepp som regummerade däck, punkteringsfria däck, lågprisdäck, begagnade däck, vinterdäck, friktionsdäck, miljödäck, sommardäck samt åretruntdäck rymmer mycket som kan bli av stor betydelse både för trafiksäkerheten, miljön och inte minst plånboken.

Välj etablerat märke. När det gäller personbilar och terrängfordon är det klokt att köpa av etablerade märkena såsom Gislaved, Michelin, Nokian, Goodyear eller Continental. Också däck av märket Nordman kan räknas in här. Även om det är ett så kallat ”lågprisdäck” visar oberoende tester att det håller en högre klass än produkterna från de flesta andra lågpristillverkare. Orsaken är att Nordman tillverkas av finländska Nokian och baseras på deras äldre modeller samt mönster.
Särskilt när det gäller vinterdäck är en god regel att undvika så kallade ”kinadäck”, eller lågprisdäck från sydeuropeiska tillverkare. Gummiblandningarna i däck från dessa tillverkare hårdnar ofta i kyla och kan göra däcken direkt olämpliga för nordiska vinterförhållanden. Andra mindre önskvärda egenskaper är dubb som trillar ur redan under de första 100 milen.

Punkteringfritt till gasbilar. Särskilt i gasdrivna bilar där gastanken upptar reservdäckets plats blir det allt vanligare med punkteringsfria däck. Dessa fortsätter att fungera även efter att mindre skador uppstått. Men det innebär inte att däcket håller lufttrycket konstant efter en skada, utan endast att man köra vidare en begränsad sträcka. Punkteringsfria däck är dock avsevärt dyrare än ”vanliga” däck.

Regummerade sommardäck är bra ur miljösynpunkt då däckets stomme återanvänds. Men av samma anledning ska man undvika regummerade vinterdäck. Den återanvända stommen brukar hårdna med åren, vilket ger däcken usla väg- och vinteregenskaper. Välj däck som är regummerade i Norden.

Undvik lågpris. Lågprisdäck är vad de kallas och är inget som ansvarskännande bransch-folk brukar vilja befatta sig med. Vinterdäck till lågpris bör undvikas helt. Och sommardäck bör endast komma ifråga för fordon som körs begränsade sträckor under sommar-halvåret.

”Åretruntdäck” svag kompromiss. Dessa däck är absolut inte den ultimata lösningen för alla årstider. Istället kan ”åretruntdäck” karaktäriseras som vinterdäck med sämre vinteregenskaper och friktionsdäck med lite bättre sommaregenskaper än vinterdäck. Undvik den här typen av däck. Köp istället separata uppsättningar för sommar respektive vinter.

Köp inte gammalt. Begagnade däck kan vara en högriskaffär. Däck utvecklas inte som ett årgångsvin, tvärtom de försämras med tilltagande ålder. En god regel är därför att aldrig köpa begagnade däck som är äldre än tre år även om mönsterdjupet är bra. Detta gäller särskilt vinterdäck där gummit kan ha hårdnat så att väggreppet blir riktigt dåligt vid låga temperaturer. Undvik även att köpa obegagnade ”nya” däck som är äldre än tre år. Även om priset är bra kan de ha åldrats så att egenskaperna försämrats.

Kolla tillverkningsdatum. Alla sommardäck och även vissa typer av vinterdäck är försedda med datum för tillverkning, så kallad DOT-kod. Märkningen är placerat i en liten ruta på däckets sida och består av fyra siffror som informerar om vecka och år då däcket är tillverkat. Märkningen 4911 innebär alltså att däcket är tillverkat vecka 49 år 2011.

Mönsterdjup. Mönsterdjupet är tillsammans med DOT-koden däckets viktigaste ålderssymboler. Ett nytt dubbdäck har i de flesta fall ett mönsterdjup på 8-10 mm, medan ett nytt sommardäck har 6-7 mm.
Lagen föreskriver att sommardäck skall ha ett mönsterdjup om minst 1,6 mm. De experter SKOGEN varit i kontakt med avråder dock från att använda sommardäck med ett mönsterdjup som understiger 3 mm. Vinterdäck som används på snötäckta vägbanor kan gärna bytas vid något större mönsterdjup.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb