Tiotusen sålda barkborrefällor

28 maj 2007 Vi har väl sålt omkring femtusen barkborrefällor. Konkurrenterna kanske lika många. Det är nada! Spit i Mississippi! Visst, det kanske låter som att jag ber för min sjuka mor, men det handlar om mer än att Skogma ska öka försäljningen.
Rickard Svensson som är VD på företaget som säljer skogsutrustning är upprörd. Det behövs krafttag mot barkborrarna, det har han hävdat i två år.

Men ingen törs ta tag i frågan på allvar, menar han. Och det hade inte räckt om Skogstyrelsen hade tagit tag i frågan kraftfullt. Också industrin och lobbyister­na måste riva i. Det rör sig ju om stora virkesmängder som kan räddas.
— Al Gore nämner insektsangreppen på skogen flera gånger i sin film. Och stormar och värme lär vi få även i framtiden. Jag pratar själv med många kunder som är jätterädda för härjningen av granbarkborrarna, säger Rickard Svensson.

Men alla är ju redan upptagna med sök och plock och att sätta upp fångstvirke? Finns det folk att sätta upp fällor?
— I Värmland på 1970-talet satte man ut 400 000 fällor. Det går att göra mer om alla agerar kraftfullt. Det här är en fråga som borde beröra regeringen. Både den och industrin måste in med pengar. Det står miljard-värden på spel.
Rickard Svensson ifrågasät­ter dem som menar att fällor inte är kostnadseffektiva. De kommer att behövas i minst fem år och är bra inte minst för utbor som vill vara med i kriget men inte hinner vara så mycket på plats. En död barkborre är alltid en död barkborre, konstaterar han.

— Men framför allt har man inte tagit chansen att studera bekämpningen vetenskapligt, menar Rickard Svensson. Om vi inte gör ett storskaligt försök gissar vi oss fram. Det går inte att dra några slutsatser av hur 70-talets urgamala fällor fungerade.

Text: Bengt Ek

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Andreas Jansson har börjat på Meraskog
SkogenJobb