Tio träd låter mer än en miljon

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Det finns 3,04 biljoner träd i världen, 3 040 000 000 000 stycken. Åtminstone om man får tro de forskare som står för den senaste bedömningen. Talet i sig säger väl inte så mycket, det intressanta är att man tidigare kommit fram till en åttondel så mycket – bara 400 miljarder.

Bengt EkSkillnaden uppges bero på metoden, där man nu har vägt samman satellitdata med många kontroller på marken.
I Sverige har vi noga räknat våra träd sedan 1920-talet. Som jämförelse kan man därför konstatera att vi har ungefär 60 miljarder träd. Många, kan det låta, men i Sverige räknar vi alla träd som nått upp till brösthöjd, alltså 1,3 meter. Den internationella gruppen av forskare räknar bara träd som är tio centimeter grova i brösthöjd.

Annons
Annons

Med den nya trädräkningen blottas alltså en okunskap om världen som för tankarna till antagandet att jorden är platt.
Men några nollor hit eller dit – biljoner eller miljarder – är nog ganska ointressant i den breda allmänhetens ögon. Kalenderbitande svenskt skogsfolk kan däremot lätt förföras av fakta. Som att vi sätter 400 000 000 plantor om året i Sverige. Men troligen väcker Skogsstyrelsens statistik mindre intresse hos de flesta än det klädföretag som sätter två plantor för varje såld kalsong. Eller musikföretaget som låter plantera ett träd för varje såld gitarr (banjo och mandolin ingår inte i erbjudandet).
Därför tänker Iggesund helt rätt när företaget skänker bort plantering av tio träd till den som köper deras kartong. Samtidigt som man utan omsvep medger att man hade satt träden ändå. (Eller snarare satt 30 miljoner träd per år i Holmenkoncernen, där Iggesund ingår.)
– Självklart skulle vi ändå ha planterat de tio träden, i enlighet med lagen och i enlighet med gott skogsmannaskap. Men en stor del av våra kunder ute i världen är inte medvetna om vårt ansvarstagande för återplantering, skriver Iggesund på sin hemsida.

Jag har svårt att hålla mig borta från fakta. Jag tycker att 30 miljoner träd är mer än tio stycken, men nästa gång jag talar med ”vanliga människor” ska jag försöka att inte dänga dem
i huvudet med statistik.
– Jag har planterat ett träd, ska jag säga till dem. Det ska växa i hundra år.
Men jag ska försöka att inte säga:
– Enligt Skogsstyrelsen sätter vi närmare 400 miljoner plantor varje år i Sverige.
Trots att jag tycker att det är fantastiskt.

SKOGEN 9/2015

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Beklagligt att neka skyddsjakt på älg”

  Länsstyrelsen i Västerbotten avslår Sveaskogs ansökan om skyddsavskjutning på älg i Lycksele kommun. ”Vi beklagar deras bristande förståelse för skadesituationen i ungskogen”, kommenterar Sveaskog.
 • Annons
 • Anders Dahlén

  Ladda med förnuft

  Kategorier: teknik, Batteri
  VARNING. Har du tänkt köpa ett batteridrivet redskap? Köp en brandvarnare samtidigt! Batterier på laddning är numera en av de vanligaste brandorsakerna.
 • Södra startar sin biometanolfabrik

  Kategorier: Södra, biometanol
  Södra gör nu första leveransen från sin fabrik, världens enda, för kommersiellt tillverkning av biometanol. Råvaran kommer från skogen.
 • Annons
 • granbarkborrebekämpning

  "Högstubbar ökar inte risken för granbarkborre”

  Kategorier: debatt, Lennart Svensson
  SKOGENdebatt. Nej Björn Särnmark, ett förbud mot högstubbar av gran gör inte att vi kommer tillrätta med barkborreangreppen, skriver Lennart Svensson, Skogsstyrelsen, i en replik.
 • Grangallrat

  Här gallras mot gnaget

  VILTSKADOR. I ett småländsk granbestånd pågår just nu ett experiment. Här gallras bara längs med varannan stickväg för att man ska kunna se om omfattningen av kronhjortens skador påverkas. 
 • Annons