Tio träd låter mer än en miljon

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Det finns 3,04 biljoner träd i världen, 3 040 000 000 000 stycken. Åtminstone om man får tro de forskare som står för den senaste bedömningen. Talet i sig säger väl inte så mycket, det intressanta är att man tidigare kommit fram till en åttondel så mycket – bara 400 miljarder.

Bengt EkSkillnaden uppges bero på metoden, där man nu har vägt samman satellitdata med många kontroller på marken.
I Sverige har vi noga räknat våra träd sedan 1920-talet. Som jämförelse kan man därför konstatera att vi har ungefär 60 miljarder träd. Många, kan det låta, men i Sverige räknar vi alla träd som nått upp till brösthöjd, alltså 1,3 meter. Den internationella gruppen av forskare räknar bara träd som är tio centimeter grova i brösthöjd.

Annons
Annons

Med den nya trädräkningen blottas alltså en okunskap om världen som för tankarna till antagandet att jorden är platt.
Men några nollor hit eller dit – biljoner eller miljarder – är nog ganska ointressant i den breda allmänhetens ögon. Kalenderbitande svenskt skogsfolk kan däremot lätt förföras av fakta. Som att vi sätter 400 000 000 plantor om året i Sverige. Men troligen väcker Skogsstyrelsens statistik mindre intresse hos de flesta än det klädföretag som sätter två plantor för varje såld kalsong. Eller musikföretaget som låter plantera ett träd för varje såld gitarr (banjo och mandolin ingår inte i erbjudandet).
Därför tänker Iggesund helt rätt när företaget skänker bort plantering av tio träd till den som köper deras kartong. Samtidigt som man utan omsvep medger att man hade satt träden ändå. (Eller snarare satt 30 miljoner träd per år i Holmenkoncernen, där Iggesund ingår.)
– Självklart skulle vi ändå ha planterat de tio träden, i enlighet med lagen och i enlighet med gott skogsmannaskap. Men en stor del av våra kunder ute i världen är inte medvetna om vårt ansvarstagande för återplantering, skriver Iggesund på sin hemsida.

Jag har svårt att hålla mig borta från fakta. Jag tycker att 30 miljoner träd är mer än tio stycken, men nästa gång jag talar med ”vanliga människor” ska jag försöka att inte dänga dem
i huvudet med statistik.
– Jag har planterat ett träd, ska jag säga till dem. Det ska växa i hundra år.
Men jag ska försöka att inte säga:
– Enligt Skogsstyrelsen sätter vi närmare 400 miljoner plantor varje år i Sverige.
Trots att jag tycker att det är fantastiskt.

SKOGEN 9/2015

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons