Stora Enso gör det, liksom Mellanskog, Holmen, VVDS och Sveaskog. De höjer timmerpriserna rejält i Svealand, södra Norrland och i delar av norra Götaland.
Håller vi oss till Svealand och SKOGENs jämförpriser för tall, toppar nu VVDS med 434 kronor per fub i Värmland tätt följt av Mellanskog 425 kronor per fub i Dalarna.
Även i ligan gran toppar VVDS (396) följt av Mellanskog södra Värmland/Örebro (384) och Stora Enso (371) i norra Örebro/Värmland. Alla dessa områden ligger i det så kallade skogsdiket med låga massavedspriser. Om de var högre som i södra Sverige kan man nog slå på en tiokrona på SKOGENs jämförpris, för då krymper skillnaden framförallt mot granen. Timmer och massavedspriserna vägs ju samman i en typisk statistisk avverkningstrakt.
Observera också prishöjningarna i norra Götaland och Småland som Holmen genomfört på timmer. Bolaget har anpassat sig till Södras höga priser. Även Sveaskog hävdar att man höjt sina timmerpriser i region Mitt med 30-60 kronor per m3to. Resultatområdeschefen Helene Carlsson i södra Bergslagen har till och med annonserat det offentligt i ett pressmeddelande.
Men några prislistor offentliggör inte bolaget så att uppgiften enkelt går att kontrollera. En förfrågan från SKOGEN per mejl har inte givit något resultat och tidigare har Sveaskog slutat att lämna ut prislistor i södra Sverige.
Vad ska man då dra för slutsatser av höjningarna? Jo, Skogsverige är på gång, förväntningarna på ökad export är stora. Bilden förstärks av att kronan har försvagats mot euro/dollar/pund under inledningen av april. I skrivande stund (11/4) stod kronan i 9,08. I mitten av 2012 var kronan senast varaktigt på den nivån. Lägger vi därtill låga elpriser ser läget bra ut.
En pikant detalj i sammanhanget som också tyder på optimism inom skogsbranschen är att SKOGENs sida ”På Väg” noterat rekordmånga nyanställningar och jobbbyten – över 50 stycken. Senast vi kunde visa på så många var hösten 2012.
Skogsägarnas smolk i glädjebägaren är stormområdena 2013 där Hilde drog fram i november och Ivar i december. Där har priserna legat kvar, inga höjningar och till och med sänkningar genom att flera köpare har infört stormpriser. I Delsbotrakten har det upprört Mellanskogs medlemmar, rapporterar Skogsland. Där menar man att det är osolidariskt att inte höja rakt över för alla. Matts Söderström skogschef på Mellanskog anser dock att beslutet är förenligt med Mellanskogs regelverk. Han anser att det är en styrka att kunna behålla de gamla priserna trots att 10-11 miljoner kubikmeter blåst omkull, se tabell Hälsngland/Härjedalen.
På massavedsmarknaden är det däremot stiltje. I början av mars införde dock Södra en gallringspremie på 30 kronor och betalar då riktigt bra för massaveden, 310 kronor. Det ska jämföras med närliggande områden i södra Svealand där priset för barrmassaveden är 230 kronor. Men kanske en liten press uppåt kommer: Importen på marginalen av massaved från Norge har blivit lite dyrare i och med att den norska kronan har blivit starkare.
Text: Lars Åkerman
SKOGEN 4/2014