Sågverken går hyggligt bra och snart kommer efterfrågan på timmer att öka.
Så kan stämningarna sammanfattas i Skogssverige de senaste månaderna. Men i SKOGEN:s jämförpriser har detta endast slagit igenom marginellt. BillerudKorsnäs Norrbotten höjer sina listpriser rejält. Bolaget överträffar sina konkurrenter med god marginal.
Holmen höjer i Mellansverige vilket nog mer får ses som att priserna i Hälsingland, Härjedalen och Medelpad släpat efter på grund av stormarna. Holmen har nu samma priser i hela området. Speciallistorna i södra Hälsingland har tagits bort.
Sågarna tycks gå för högtryck. Norrskogs vd säger till exempel att flera av dess enheter har produktionssiffror på rekordnivåer. Kronan är svag, vilket underlättar exporten. Dollarn är mycket stark i förhållande till kronan, även om nu inte exporten till Förenta Staterna är så stor. Även pundet är starkt och det betyder underlättad export av sågade trävaror till Sveriges största exportland Storbritannien.
Frågan är då om det innebär prishöjningar för skogsägarna. Danske Bank kommenterar att sågverken antagligen kommer agera sansat på grund av bra försörjningsläge av billigt timmer från stormarna i stora delar av landet. Undantaget är nordligaste Sverige där det finns signaler om stor efterfrågan, i alla fall på timmer, BillerudKorsnäs höjningar är en signal om detta.
Om massaveden intet nytt
”Iphone dödade Nokia och Ipad dödade skogsindustrin.”
Så lyder en finländsk elegi, en klagostrof, över det svåra ekonomiska läget.
Tidningspapperet håller på att försvinna och in kommer paddorna. Men om vi får tro Håkan Ekström i hans senaste internationella rapport Wood Resource Quarterly så borde det vända för massaindustrin och därmed efterfrågan på massaved. Revanschen för den långfibriga massaindustrin i Norden har varit särskilt tydlig under 2014, skriver WRQ. Över 20 miljarder kronor investerar industrin i massa, bioenergi och biomaterial.
I första hand handlar det om att lägga om till förpackningar och textilmassa. Fiberindustrins projekt med bioenergi i stor skala tyder på att man ser långfibern i ett ljusare skimmer än för några år sedan. Utbyggnaden av Värö, Södras planer på ett biokonglomerat och Metsäs miljardsatsningar på förnybar energi och biomaterial: Sammantaget borde detta leda till att massavedspriserna åter börjar stiga. De har legat på en låg nivå i över två år nu.
Men än lär det nog dröja, försörjnings- läget är gott på grund av stormarna och billig import från Norge trycker ned priserna. Se också det rejäla fallet på massaveden i Lettland (se listorna). Därifrån köps nu till historiskt låga priser, mot tidigare högre priser för att slippa höja massavedspriserna i Sverige.
Text: Lars Åkerman
SKOGEN 9/2014