Tillståndskrav för stubbehandling

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Rotröta. Foto: Bengt Ek.
Stubbehandling med växtskyddsmedel kräver användningstillstånd från den första maj, meddelar Jordbruksverket.
För att få tillståndet som ger behörighet att behandla stubbar mot rotröta med växtskyddsmedel krävs att man går en kurs och klarar ett kunskapstest. Det handlar om en tre timmars e-utbildning som anordnas av Jordbruksverket. Den kan gås vid valfritt tillfälle till en kostnad av 200 kronor.
Bakgrunden till utbildningskravet är att Kemikalieinspektionen placerat växtskyddsmedel mot rotröta i en ny behörighetsklass (2L)
Den som redan har behörighet för användning av växtskyddsmedel utomhus behöver inte gå utbildningen.
Rotröta hos tall och gran innebär kännbar ekonomisk skada för skogsbruket,  påpekar Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Våga vara nyfiken på jämställdhetsarbete”

  ”Jag tycker att reflektion är en nyckel i jämställdhetsarbete. Om man vågar vara nyfiken så kommer man långt.” Det säger Susanne Öberg i Sista ordet i tidningen SKOGEN.
 • Annons
 • ”EU-förslag hotar svensk skogsindustri”

  EU-förslag rörande markanvändning skulle minska de svenska avverkningarna i en omfattning som hotar en stor del av den svenska skogsindustrin, enligt Svebio.
 • Så mycket avverkningsanmäldes i fjol

  Den avverkningsanmälda arealen ökade med fyra procent i fjol. På länsnivå var dock variationerna stora. Halland stack ut med en ökning på 45 procent.
 • Annons
 • Vida förvärvar hyvleri

  Kategorier: Vida. V-Timber
  Vida-koncerner förvärvar hyvleriet V-Timber i Vrigstad i Sävsjö kommun.
 • Har skogsmark blivit för dyr?

  Under 2021 fortsatte priserna på skogsfastigheter att stiga över nästan hela landet. Har det gått för långt? Har för mycket av skogen blivit rena investeringsobjekt? Har du själv fått avstå markköp – eller frestats att sälja? Är värdeökningen rent av bara bra för den som äger skog? Svara på månadens fråga!
 • Annons