Tillsammans räddar vi världen

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Ledare Bengt Ek
LEDARE. Tänk om en egyptisk medborgare kom till Sverige och utan förkunskaper fick ta del av skogsdebatten.
Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»
Egypten täcks till 0,07 procent av skog. Rimligen lär man sig inte så mycket om skog och skogsbruk i skolan. Tänk om en medborgare från landet kom till Sverige och utan förkunskaper tog del av skogsdebatten. Hon eller han skulle tro att den svenska skogen bara kan bidra med tre och en halv saker. Ekonomiskt välstånd, biologisk mångfald, stabilt klimat och lite naturturism.
”Vackert så” kunde hen tänka. ”De tre första hör ju till FN:s globala mål för hållbar utveckling.”
Och det vore en klok reflektion. Med vilken måttstock kan man finare mäta nyttan i en verksamhet än genom hållbarhetsmålen, planen för att rädda världen?
 
I det här numret av SKOGEN har vi temat Tillsammans. Vi lyfter fram jordnära samarbeten: på virkesmarknaden, i tallskogen, vid vägbyggen och kring maskiner. Men låt oss inte heller glömma det globala samarbetet. För vår gemensamma framtid behöver var och en och alla tillsammans bidra med sitt. Vare sig man bor i ett skogsland eller ett ökenland.
 
Misstaget som vår besökare från Egypten ändå gör är att analysera den svenska skogens nytta bara utifrån den nästan endimensionella debatten om produktion och miljö. I själva verket kan skogsbruket bidra till nästan alla 17 globala hållbarhetsmål. Och mycket riktigt bedömer många skogliga organisationer sin egen verksamhet utifrån just de målen. Skogforsk, Mellanskog och Sveaskog är bara några exempel. Samma sak kan alla andra göra, från stora skogsbolag till ägaren av några hektar.
 
Bidrar vi till rent vatten och hållbar energi? Hur lyckas vi som individer och bransch bidra till hälsa och välbefinnande? Leder vi jämställdhetsarbetet? Vilken är vår roll för att sträva mot en hållbar industri, hållbara städer och en hållbar konsumtion? Inkluderande samhällen?
 
Det är några av de frågor vi kan ställa oss när vi lägger oss att vila efter arbetsdagens slut. Nästan alla mål gagnar både oss själva, våra vänner runt om i världen och kommande generationer i vår egen skog. Somliga mål klarade vi lysande, med andra kan vi ta nya tag i morgon.
 
En frågornas riddare får ofta lysa i sin rustning. Ingen reser däremot statyer över alla människor som i sin vardag ­sliter med att kompromissa mellan 17 globala hållbarhetsmål. Det blir inga hyllningar i medierna för dem. Men ­kanske en bra känsla vid dagens slut.
 
UR SKOGEN 5/2021
Opinion
Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Fortsatt försämrad lönsamhet i skogsbruket

  Skogsbrukets lönsamhet fortsatte att falla under fjolåret, visar Skogsbruksindex.
 • Annons
 • Avverkningskostnad når Gudrun-nivå

  Kostnaderna för att föryngringsavverka fortsätter att öka. Inte sedan efter stormen Gudrun 2005 har de varit lika höga, enligt uppgifter från Skogsstyrelsen och Skogforsk.
 • Nu ska sågspånsolja bli bensin

  Kategorier: biobränslen, pyrolys
  Framställning av bioolja från sågspån tar nästa steg. Nu ska tusentals ton olja processas till bensin.
 • Annons
 • Norra Skog delar ut en halv miljard

  Kategorier: Norra Skog
  Skogsägarföreningen Norra Skogs 27 000 medlemmar får dela på en halv miljard kronor i vinstdelning.
 • ”Enskild skogsägare ska inte bära kostnaden för artskydd”

  SKOGENdebatt. Nej LRF, artskyddsutredningen säger inte att det är den enskilda markägaren som ensam ska ta ekonomiskt ansvar för att bevara naturvärden. Det skriver Daniel Bengtsson, Birdlife Sverige, i en slutreplik.
 • Annons