Tekniska nyheter tävlar om innovationspris

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Vad har ett bränslebesparande skördarsvärd gemensamt med en mobilapp som identifierar stockar? Jo, de är med och tävlar om Skogselmia innovation award.

Totalt elva innovationer har nominerats till priset som delas ut den 6 juni på mässan Skogselmia utanför Jönköping.  Priset delas ut i guld och silver. 

Annons
Annons

För att få guld  krävs att produkten är ny på marknaden och att tekniken i princip är ny. För att få silver ska  produkten sticka ut bland de nominerade bidragen.

Juryn, som består av branschexperter, bedömer bland annat nyhetsvärde, miljöpåverkan, slutproduktens kvalitet samt ekonomi och produktivitet.

Ytterligare exempel på nomineringar är hybridband för skogsmaskiner, slipmaskin för skördarkedjor, motorsåg med elektronisk bränsleinsprutning, plantskydd och plantdosering samt olika mobilappar som kan identifiera och mäta träd.

Du kan läsa mer om de nominerade bidragen här

Publicerad:
 • Ny  skogsägarförening vill bredda brukandet

  Nu bildas en ny skogsägarförening som inte sysslar med virkeshandel. Föreningen skogens mångbruk vill att både produktionsskogar och skyddad skos ska ses som en resurs.
 • Annons
 • Nu svärmar granbarkborren

  Granbarkborren har börjat svärma över hela landet.  Det är nu som skogsägare har möjlighet att begränsa skadorna, enligt Skogsstyrelsen.
 • ”Hållbart skogsbruk är nyckeln till klimatmålen”

  DEBATTT. Vi kan nå klimatmålen, bevara biologisk mångfald och medverka till ett hållbart samhälle. Nyckeln är hållbart brukande av skogarna och Sverige kan tillsammans med andra framstående skogsländer leda utvecklingen, skriver Rolf Björheden och Anders Tosterud.
 • Annons
 • Mellanskog sänker timmerpriser

  Skogsägarföreningen Mellanskog sänker priserna på gran- och talltimmer i flera områden.
 • Thomas Wikström

  På andra sidan bordet

  OMVÄNT. Thomas Wikström har suttit på båda sidor av förhandlingsbordet när skogstjänster ska upphandlas. Det har han nytta av i sitt nya jobb.
 • Annons