Tekniska nyheter tävlar om innovationspris

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Vad har ett bränslebesparande skördarsvärd gemensamt med en mobilapp som identifierar stockar? Jo, de är med och tävlar om Skogselmia innovation award.

Totalt elva innovationer har nominerats till priset som delas ut den 6 juni på mässan Skogselmia utanför Jönköping.  Priset delas ut i guld och silver. 

Annons
Annons

För att få guld  krävs att produkten är ny på marknaden och att tekniken i princip är ny. För att få silver ska  produkten sticka ut bland de nominerade bidragen.

Juryn, som består av branschexperter, bedömer bland annat nyhetsvärde, miljöpåverkan, slutproduktens kvalitet samt ekonomi och produktivitet.

Ytterligare exempel på nomineringar är hybridband för skogsmaskiner, slipmaskin för skördarkedjor, motorsåg med elektronisk bränsleinsprutning, plantskydd och plantdosering samt olika mobilappar som kan identifiera och mäta träd.

Du kan läsa mer om de nominerade bidragen här

Publicerad:
 • Gödsel sprids i skogen

  Nu kartläggs ­gödsling och klimat

  Skogsgödsling ökar tillväxten, bindningen av kol och klimatnyttan. Verkar det som. Åtminstone i vissa skogstyper. Om fyra år vet vi mer om hela ­bilden, hoppas en grupp SLU-forskare.
 • Annons
 • Dimmig skogssiluett

  ”Den boreala ­skogen är jordens lunga”

  Med intensifierad skogsvård kan tillväxten i den ­boreala ­skogen fördubblas under en tioårsperiod. Det visar ett ­forsk­ningsprogram i Norrbotten som pågått i 15 år. Till­växten binder kol och främjar ­klimatarbetet -vilket skulle kunna ge skogs­ägarna ­in­täkter i form av utsläppsrätter.
 • ”Kalavverkning måste fasas ut”

  DEBATT. Alla skogar med höga naturvärden måste skyddas och kalavverkning fasas ut. Det är kris i skogen,  skriver 70 organisationer från 25 länder och 30 forskare i ett upprop till politiker och myndigheter.
 • Annons
 • ”Skogsnäringen är inget särintresse”

  Kategorier: debatt, John Widegren, SvD
  Jag kan konstatera att Sten B Nilsson och Moderaterna har olika syn på vad ett särintresse är. Och att Moderaterna skulle ta bort pengarna för nya reservat är helt enkelt inte sant, skriver John Widegren (M) i en slutreplik i SvD.
 • Trädhotell får pris för ekoturism

  Treehotel i Harads utanför Boden har vunnit pris för att de "bäst levandegör svensk ekoturism".
 • Annons