Tekniska nyheter tävlar om innovationspris

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Vad har ett bränslebesparande skördarsvärd gemensamt med en mobilapp som identifierar stockar? Jo, de är med och tävlar om Skogselmia innovation award.

Totalt elva innovationer har nominerats till priset som delas ut den 6 juni på mässan Skogselmia utanför Jönköping.  Priset delas ut i guld och silver. 

Annons
Annons

För att få guld  krävs att produkten är ny på marknaden och att tekniken i princip är ny. För att få silver ska  produkten sticka ut bland de nominerade bidragen.

Juryn, som består av branschexperter, bedömer bland annat nyhetsvärde, miljöpåverkan, slutproduktens kvalitet samt ekonomi och produktivitet.

Ytterligare exempel på nomineringar är hybridband för skogsmaskiner, slipmaskin för skördarkedjor, motorsåg med elektronisk bränsleinsprutning, plantskydd och plantdosering samt olika mobilappar som kan identifiera och mäta träd.

Du kan läsa mer om de nominerade bidragen här

Publicerad:
 • Jan Hedberg

  ”Lär av Kanada – såga mer skadat timmer”

  SKADOR. I Kanada har sågverken lärt sig ta hand om insekts­skadat virke. Det kan Sverige ta efter, anser Jan Hedberg som har god kännedom om nordamerikanskt skogsbruk. Men svenska företag säger att marknaden för skadat timmer är för liten.
 • Annons
 • Gert Adolfson

  ”Biometrias styrelse ­behöver fler renodlade ­säljare”

  PARTER. Biometrias styrelse ska representera både säljare och köpare på virkesmarkanden – men de renodlade säljarna är underrepresenterade, anser Svenska kyrkan. Nu är en liten förändring i alla fall på gång.
 • Arbete med röjsåg

  Det är verktygen som ska jobba

  MOTORMANUELLT. Kristina Lagerstedt är ergonom och arbetsmiljöspecialist på ­företaget Avonova i Växjö som erbjuder företagshälsovård. Kristina möter bland annat kundföretag inom skogsvård. 
 • Annons
 • Kroppen är din bästa skogsmaskin

  MASKINFÖRARE. Det är ett segt och envist arbete att förbättra arbetsmiljön i skogen, oavsett om du gör det för andra eller för dig själv. Men det lönar sig. Och små förändringar kan i längden göra stor skillnad.
 • Han vill starta ideell brandkår

  Det var rörande att se hur vanligt folk i gummistövlar försökte ­hjälpa varandra och sprang omkring med grenar i händerna för att släcka lågorna, säger Kenneth Pellas som anser att du behövs en brandkår med större vattenkapacitet än dagens.
 • Annons