Ledare

”Teknikutveckling som ger svindel”

2 juni Är stereoskop så obsolet att det har raderats från webben? Det undrar Johan Larsson i sin ledare i SKOGEN om den hisnande tekniska utvecklingen.

”Teknikutveckling som ger svindel”
Johan Larsson, chefredaktör för tidningen SKOGEN.

Sååhär års får jag äntligen vara ute i trädgården igen. Veden ska huggas klart och därefter klyvas, bland annat. Fysiskt arbete gör mig glad, och när jag får använda motorsågen och fälla träd känns det ännu bättre. Om sedan resten av familjen är med och delar glädjen blir den förstås dubbel.  

Kanske är det inte första gången du läser om någon som tycker att fysiskt arbete ger glädje? Med det kan jag undra hur glada människor förr i tiden borde ha varit när många arbetsuppgifter var betydligt tyngre och det inte fanns traktorer, fyrhjulingar, helikoptrar. Och ännu mindre de mer avancerade sakerna vi har i dag som smarttelefoner, surfplattor och drönare.  

Den tekniska utvecklingen i samhället har varit enastående även inom skogssektorn.  

När jag började min skogliga karriär använde vi karta och kompass för orientering och stereoskop för indelning av bestånd till skogsbruksplanen. Jag prövade att googla ”stereoskop, skogsindelning” för att få se detta fantastiska redskap igen, men utan resultat. Är det så obsolet att det har raderats från webben? Hemska tanke!  

Det är ungefär 25 år sedan jag började med karta, kompass och stereoskop. Vart kommer utvecklingen att ta oss om vi blickar lika långt framåt i stället? 

Om vi tänker oss en fortsatt exponentiell kurva av utveckling får åtminstone jag lite svindel. Vi kan redan i dag eller inom en snar framtid göra otroliga saker med till exempel drönare; allt från att lära dem identifiera potentiella skogsskador med hjälp av AI till att röja, hugga och forsla bort träd. Lägg till dem dagens skogsmaskiner med mer och mer avancerad teknik som vi snart kan manövrera utan att lämna hemmet. Vi har självkörande bilar och lastbilar och allt kommer att gå på miljövänliga drivmedel, naturligtvis.   

Med detta inom räckhåll, vad ska tekniken då inte kunna åstadkomma om 25 år? Frågan ovan var ju om människor var gladare förr. Med den utveckling som sker, kommer min och andras arbetsglädje vara hotad om 25 år? Den frågan kan jag inte svara på, men jag kommer fortsätta att jobba och verka för att vi driver utvecklingen framåt för jag tror inte att allt var bättre förr.  

Vi har mycket att lära av både misstag och framgångar från förr, men vi måste anpassa oss till en mer digital framtid och ett annorlunda klimat och många andra saker som blir annorlunda i framtiden.   

UR SKOGEN 5/2023

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Cecilia Ullman är Moelven Byggmoduls första hållbarhetschef
SkogenJobb