Tallplanta slog leveransrekord

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
skogsplantor
Foto: Per Ericsson, SKOGENbild.
Fler tallplantor är granplantor levererades i fjol. Det är första gången sedan plantstatistik började föras av Skogsstyrelsen 2013.

 

Annons
Annons

Under förra året levererades 407 miljoner plantor.  Det är en ökning med  26 miljoner jämfört med året innan. Av dessa var 204 miljoner tallplantor - en ökning med 31 miljoner sedan 2019.
Granplantorna, däremot, gick kräftgång. 190 miljoner levererade plantor innebar en minskning med 5 miljoner på ett år.
Gran- och tallplantor utgör 97 procent av levererade plantor, enligt Skogsstyrelsens pressmeddelande. För barrträplantor är täckrot, vars rötter omges av en odlingsklump som oftast är i torv, den dominerande typen.
Drygt hälften av alla barrträplantor levererades med någon form av skydd.  Mekaniskt skydd står för nästan hela andelen. Insektsskydd utgör numera bara några få procent. 
Drygt 80 procent av skogsplantorna kommer från svenska fröplantager.
Under 2019 fördes 51 miljoner plantor in från andra länder. Det innebär att 13 procent av levererade plantor åtminstone delvis hade producerats utanför Sverige.
Publicerad:
 • ”Sådd ger mer kvalitetstimmer"

  Det är konstigt att sådd och självsådd står för så liten del av föryngringen, tycker Per Jonasson, skogsägare och skogspoddare, när han intervjuas i Sista ordet.
 • Annons
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Annons
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Annons