Talldieselfabrik fick tillväxtpris

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Sunpine, som tillverkar talldiesel, har utsetts till Årets tillväxtföretag i Piteå 2015. Bolaget har sedan starten 2010 blivit ett av Piteås omsättningsmässigt största.

”Omsättningsökningen gick från 0 till 1,1 miljarder kronor, vilket är mycket imponerande, särskilt med tanke på att bolaget verkar i en teknisk komplex bransch med världsunika processer. Företaget visar positivt resultat sedan 2013 och har idag drygt 40 anställda och sysselsätter minst lika många från andra företag”, skriver juryn i sin motivering.

Annons
Annons

Juryn bestod av kontorschefer vid Handelsbanken, Nordea och Sparbanken Nord.

Sunpine tillverkar 2 procent av den diesel som konsumeras i Sverige. Det innebär 100 000 kubikmeter, eller 100 miljoner liter, talldiesel, varje år.  Att dieseln görs på råvara från svenska skogar bidrar till att minska utsläppen i Sverige av koldioxid med ca 250 000 ton per år

Råvaran är tallolja, en biprodukt från pappers- och massatillverkning. Sunpine ägs av Kiram, Preem, Sveaskog, Lawter och Södra.

Publicerad:
 • "Skogen borde få växa klart före slutavverkning"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Simon Rudin.
  SKOGENdebatt. Vad ska hända med våra fastigheter i renbetesland när vi inte får slutavverka? Det undrar skogsägare Simon Rudin som anser att utebliven tillsyn av storskogsbruket fått förödande konsekvenser.
 • Annons
 • Europa eldar med trä

  En perfekt storm har ökat efterfrågan på träbaserade bränslen över hela Europa, rapporterar DN.
 • Är det dags för nya sortiment?

  Virkespriserna har gått upp i vinter, men det har också kostnaderna för till exempel avverkning. Men även priset på energived stiger. Kan höjda priser på skogsbränsle ändra spelplanen? Kan det bli mer lönsamt att satsa på bränsleved? Eller andra mindre vanliga sortiment? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Självsådd contorta blir invasiv art 

  Kategorier: contorta
  När contortatallen introducerades i Sverige trodde man inte att den kunde självföryngras. Det var fel. Nu riskerar trädslaget att bli en invasiv art på myrar i norr. 
 • Nytt nummer av SKOGEN!

  Strax dimper SKOGEN 3/2023 ner i brevlådor landet runt, men redan nu finns det tillgängligt i digital form – för både prenumeranter och lösnummerläsare. Månadens tema är Utbildningsguide.
 • Annons