Tall och gran – en knepig relation

29 april 2016

Sedan några år har den enskilda granstocken i många fall betalats högre än motsvarande tallstock. I förra numret konstaterade jag att Holmen vid en slutavverkning totalt sett betalar mer för granandelen, men i flertalet körningar blir resultatet fort­farande att tallen är mer värdefull. Undantaget är södra Sve­rige. Där har granstocken gett mer i flera år, liksom i Finland.

Men hur hänger detta ihop? Risken för missförstånd är stor.
– Man måste hålla i sär skogsägarens netto eller ekonomiskt utfall vid en slutavverkning. Skulle man enbart se till stocken uppstår en mycket komplicerad försäljning med stockar hit och dit till olika köpare beroende på klass/sortiment och en noggrannhet vid aptering. Men vid en slutavverkning ger ­SKOGENs jämförprislistor en indikation bättre på vad olika köpare betalar, säger Johan J Möller på Skogforsk.

I södra Sverige förekommer granröta i tio-femton procent av de avverkade träden. Dessa blir alltså klassade som lägre betald massaved. Andelen gran blir då i genomsnitt lägre betald per fub. Det i sin tur innebär att vid slutavverkningen blir tallen värderad högre vid datakörningar, då timmerandelen är högre än för gran enlig programmet Timan som SKOGEN använder.
Att detta förhållande – högre granpris – har slagit igenom först nu i våra jämförprislistor beror på en ändrad relation mellan tall- och granstockar. Granen har börjat betalas allt bättre, då svensk tall har fått konkurrens från billigt ryskt ­talltimmer i framför allt Mellanöstern och Nordafrika.
Det börjar alltså så smått bli dags att lämna traditionella föreställningar om hur rundtimmermarknaden fungerar.

Klimatfrågan – blir den räddningen för skogsägarna? Om man nyligen läste vad sex av Sveriges viktigaste skogs-vd:ar sa i Dagens Industri finns det anledning att tro det – om Sverige bara gör rätt på tre punkter: Ger incitament för ökat trähusbyggande, prioriterar bioekonomisk innovationsforskning och utnyttjar sin röst internationellt för bioekonomi.
Just byggandet kan slå igenom på efterfrågan. Apropå trähus och innovationer bygger det lilla företaget Iso Timber timmerhus på ett nytt sätt. Genom att såga spår i timmerstockarna blir isoleringsförmågan bättre och vikten lägre. Såg­spånen blir pelletar. Och kan de börja stapla byggklotsarna på höjden, då kan det bli en tulipanaros.

Text: Lars Åkerman

SKOGEN 4/2016
 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb