Tall, etik och politik på årets Höstexkursion

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
– Se till att ställ din fråga till våra politiker, manar Höstexkursionens projektledare David Persson.
EU och äganderätt, etik och skogsvårdslag, skogsskötsel och industrisatsningar. Föreningen Skogens Höstexkursion samlar skogsfolket när de politiska skogsfrågorna är hetare än på länge.

För 114:e året samlas skogsfolket och beslutsfattarna på Föreningen Skogens årliga Höstexkursionen.

Annons
Annons

Med Prästlönetillgångarna inom Svenska Kyrkan som markvärd kommer vi att diskutera etik, mångbruk och skötsel i många perspektiv. Hur förvaltar vi skapelsen? Har etiken i skogsbruket att göra? Har kyrkan ett större ansvar att erbjuda skogen som rekreationskälla? Varför anlägger man leder för mountainbike på Kinnekulle? Hur påverkas äganderätten?

Ledande experter berättar och våra folkvalda skogspolitiker från alla riksdagspartier debatterar!

– Under exkursionens första dag besöker vi bland annat Remningstorp där skoglig forskning bedrivs sedan årtionden. I år fördjupar vi oss bland annat i fjärranalys, berättar David Persson, projektledare för Höstexkursionen.

På Remningstorp brottas förvaltaren Skogssällskapet även med skogsvårdslagen och hävdar att den sätter käppar i hjulet för tillväxt och brukande. Vad tycker politikerna? Här blir det utrymme att debattera ransoneringsregler både i skogsvårdslagen och i annalkande EU-direktiv. Och frågan ställs: Är det verkligen bra med avverkningstak?

– Höstexkursionens andra dag besöker vi Skara stifts fastighet i Tibro. Där vågar man numera satsa på tall, fortsätter David Persson.

Har stiftsskogsvaktarna lyckats? Hur har man arbetat för att minska älgskadorna? Expertis på Skogforsk ger oss det senaste inom betesproblematiken. Vilka andra skadegörare har vi på tall?

– Vi kastar oss naturligtvis över den nya skadegöraren – Diplodia pinea, svampen utanför Uppsala. Hur stor spridning har den fått? Kan man skydda sig från angrepp? Är det rimligt att en markägare tvingas ta ner 15 hektar skog utan ersättning? Bör staten eller markägaren stå för kostnaden?

Dagen avslutas med het politikerdebatt. För skogsfrågorna är hetare än på länge och det är ett år kvar till valet.

– Se till att ställ din fråga till våra politiker under punkten "Framtidens skogsbruk", manar David Persson.

Över hela exkursionen svävar det nationella skogsprogrammet, översynen av skogsvårdslagen, höstpropositionen och det just inledda valåret.

Mer info och anmälan till Höstexkursionen

Publicerad:
 • Studie ser tveksam nytta med barkborrefällor

  Det är tveksamt om granbarkborrefällor minskar angreppen på den närliggande skogen enligt en ny studie.
 • Annons
 • Förlust ”som väntat” för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Det första rörelseresultat efter fusionen visar en förlust på 95 miljoner. "Helt enligt förväntningarna", kommenterar Norra Skog.
 • Trävaruexport i särklass under pandemiåret

  Exportvärdet för svenska trävaror ökade med elva procent medan den totala varuexporten minskade med sex procent under 2020, enligt Skogsindustrierna.
 • Annons
 • ”Det är skillnad mellan skog och virke”

  Kategorier: SKOGENdebatt, Leif Öster
  SKOGENdebatt. I skogsnäringens stora PR-kampanj påstås att vi har dubbelt så mycket skog som för hundra år sedan. Det är ett vilseledande budskap, anser skogsbrukare och turistföretagare Leif Öster.
 • Många vill gå skogsutbildning

  Intresset för skogliga utbildningar är rekordstort, enligt såväl Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp som Ryssbygymnasiet utanför Växjö.
 • Annons