Den har tjugo års kortare omloppstid och är mer rötbeständig än gran. Lärkrötan går heller inte lika långt upp.
Det berättar Jerry Stjernqvist som är skogsarbetare på Össjö. Efter 29 års erfarenhet ser han mest fördelar – såvida den tar sig.
– Hybridlärken är tåligare än gran, men drabbas ibland av toppbrott. Det brukar inte vara någon fara. Toppen växer ut och blir rak. Det kan även bli dubbeltoppar, men inte heller det påverkar så mycket, säger Jerry.
Proveniensen är viktig.
– Här på Össjö funkar Holbeck bäst. Den har bra stamform och växtsätt.
Däremot kräver hybridlärk mer skötsel än gran.
– Det är viktigt att tänka hela omloppstiden och sköta fram den. Gallra i rätt tid. Målet är att få snabbväxande lärk, men med täta ringar.
Första gallringen sker efter elva-tolv år. Då tar man bort det som är krokigt och dubbelstammar. Det fungerar med flerträdsavverkning i första gallringen, säger Jerry. Andra gallringen sker vid ungefär femton år eller två och en halv meters höjd. Då ska det kvistiga bort.
Trots att lärken är stormfastare än gran påverkas den av vind.
– Står den blåsigt när den är nygallrad blir det bandyklubbor, säger Jerry. Och det är inte bra om det stormar innan barren har fällts. Lärken vill ha det lugnt.
Hur är det med viltskador?
– Vildsvinen kliar sig på en del träd. Både älg och rådjur fejar hellre lärk än gran. De betar även en del. Lärken tappar viltbehandlingen med barren när de faller, avslutar Jerry Stjernqvist.