Talangjakten drar till skogs

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Antalet ungdomar som ska ut i arbetslivet minskar dramatiskt de närmaste åren. Därmed blir dragkampen om de unga allt starkare mellan olika branscher. Skogsnäringen har hakat på talangjakten sent, menar kritiska röster.

I fjol fanns det 133 000 tjugoåringar, om sex år är de bara 100 000. Det gör de skogliga arbetsgivarna och universiteten oroliga. Hur ska man fylla utbildningsplatserna och locka begåvningar? Ovanligt många skogstjänstemän går i pension om tio år.

Annons
Annons

Mats SandgrenKSLA har tillsatt en kommitté som under tre år ska hjälpa branschen att ta sig an problemet. Ordförande är Mats Sandgren (bilden), vd på SCA Skog. Han konstaterade följande på ett seminarium i våras.
–Vi är en världsledande skogsnation mycket tack vare att vi har kunnat rekrytera folk med mycket hög kompetens. Men den bilden kan nu ändras snabbt i vår urbaniserade värld där ungdomar vill läsa IT och media. Inte minst gäller det naturbruksgymnasierna där intagningarna är skrämmande låga.

Börje Börjesson från Skogsmästarskolan menar att branschen har tagit frågan på allvar tio år för sent. Samtidigt säger han att det går att hitta lösningar, vilket just SLUs skogsmästarutbildning har gjort.
–Genom det skogliga basåret har vi fått både fler sökande, fler från städerna och fler kvinnor.

Men andelen kvinnor ligger ändå på blygsamma 20 procent. En stor skillnad mot flera civilingenjörsutbildningar där kvinnorna är i majoritet. Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen driver en verksamhet mot skolorna med stort inslag av  modern teknik. Flaggskeppet  är tv-serien ”Felix stör en ingenjör” som betalas av teknikbranschen och sänder sin andra säsong i höst på TV4.

Skogsfakultetens rektor Peter Högberg pekar på hur dagens unga blir allt mer främmande för skogsbruk. De saknar förebilder i sin närhet. SLU lyckas ändå locka även unga kvinnor. Jägmästarprogrammet har nästan 40 procent i sin nya årskull.
–Vi marknadsför oss mycket genom webben, det är genom IT som dagens unga söker kunskap om utbildningar. Som strategi har vi att lyfta fram bredden på arbetsområden, det är diffust  för dagens unga vad en jägmästare gör.                    

SKOGEN 6-7/2013

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons