Talangjakten drar till skogs

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Antalet ungdomar som ska ut i arbetslivet minskar dramatiskt de närmaste åren. Därmed blir dragkampen om de unga allt starkare mellan olika branscher. Skogsnäringen har hakat på talangjakten sent, menar kritiska röster.

I fjol fanns det 133 000 tjugoåringar, om sex år är de bara 100 000. Det gör de skogliga arbetsgivarna och universiteten oroliga. Hur ska man fylla utbildningsplatserna och locka begåvningar? Ovanligt många skogstjänstemän går i pension om tio år.

Annons
Annons

Mats SandgrenKSLA har tillsatt en kommitté som under tre år ska hjälpa branschen att ta sig an problemet. Ordförande är Mats Sandgren (bilden), vd på SCA Skog. Han konstaterade följande på ett seminarium i våras.
–Vi är en världsledande skogsnation mycket tack vare att vi har kunnat rekrytera folk med mycket hög kompetens. Men den bilden kan nu ändras snabbt i vår urbaniserade värld där ungdomar vill läsa IT och media. Inte minst gäller det naturbruksgymnasierna där intagningarna är skrämmande låga.

Börje Börjesson från Skogsmästarskolan menar att branschen har tagit frågan på allvar tio år för sent. Samtidigt säger han att det går att hitta lösningar, vilket just SLUs skogsmästarutbildning har gjort.
–Genom det skogliga basåret har vi fått både fler sökande, fler från städerna och fler kvinnor.

Men andelen kvinnor ligger ändå på blygsamma 20 procent. En stor skillnad mot flera civilingenjörsutbildningar där kvinnorna är i majoritet. Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen driver en verksamhet mot skolorna med stort inslag av  modern teknik. Flaggskeppet  är tv-serien ”Felix stör en ingenjör” som betalas av teknikbranschen och sänder sin andra säsong i höst på TV4.

Skogsfakultetens rektor Peter Högberg pekar på hur dagens unga blir allt mer främmande för skogsbruk. De saknar förebilder i sin närhet. SLU lyckas ändå locka även unga kvinnor. Jägmästarprogrammet har nästan 40 procent i sin nya årskull.
–Vi marknadsför oss mycket genom webben, det är genom IT som dagens unga söker kunskap om utbildningar. Som strategi har vi att lyfta fram bredden på arbetsområden, det är diffust  för dagens unga vad en jägmästare gör.                    

SKOGEN 6-7/2013

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons