TACK CHARLOTTA RIBERDAHL!

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR Sommarens skogspolitiska händelse var när regeringens särskilda utredare av skogsvårdslagstiftningen, Charlotta Riberdahl, överraskade med att ifrågasatta privat skogsägande. Något paradoxalt blev det lite av en nystart för engagemanget för det privata skogsägandet, skriver Per Hultengård, styrelseledamot i Föreningen Skogen.

Uttalandet vid ett seminarium i Almedalen ledde till ett ramaskri – och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht var föredömligt snabb med att kalla till sig sin utredare och entlediga henne från uppdraget.

Annons
Annons

Charlotta Riberdahl var medvetet provokativ – och kan så här i efterhand, kanske med viss rätt, tycka sig orättvist behandlad och missförstådd nu när hon bara ville provocera - men det hon enligt flera medier uttalade om det privata skogsägandet var att:

”Ska man tillåta ett så stort privat ägande av en så viktig naturresurs som är av så stort nationellt intresse men också globalt intresse ur miljösynpunkt?”


Tillsammans för god skogsvård sedan 1882,  bli medlem i Föreningen Skogen du också!  Klicka här


Det var ett ifrågasättande som hette duga – och undra på att alla vi skogsägare satte kaffet i vrångstrupen.

För vi skogsägare är annars ett ganska tåligt släkte. Vi gnetar på och försöker förvalta och utveckla vad tidigare generationer byggt upp. Vi planterar skog som vi vet att vi aldrig kommer att få vara med om att skörda – i bästa fall hinner vi vara med om en eller annan gallring.

Och vi tar stillsamt emot allehanda mer eller mindre påfordrande föreskrifter och direktiv om vad vi bör och inte bör göra, vilka hänsyn vi bör ta o s v, när vi sköter och brukar vår skog - låt vara att det i de flesta fall är ungefär det vi själva sedan länge gjort och tänkt fortsätta göra.

Och vi lider med vår granne som plötsligt får sin omsorgsfullt skötta skog satt under statligt naturskydd med förbud om att ens röra en pinne för husbehovsved samtidigt som det saknas pengar till intrångsersättning.

Men vi gnetar vidare och tänker att rådigheten över skogen må begränsas, men själva ägandet kan inte tas ifrån oss.

Och det var där – just där – som Charlotta Riberdahl genom att ifrågasätta själva ägandet gick över en gräns, som ingen skogsägare kan acceptera.

Det finns ibland en föreställning om att staten kan reglera fram ett företagande som annars förutsätter enskild drivkraft, engagemang och patos – det må gälla allt från skogsbruk till bostadsmarknad och mediemångfald.

Det brukar sällan bli särskilt bra. Och om själva ägandet ifrågasätts försvinner all drivkraft.

Därför var Charlotta Riberdahls provocerande utspel bra. Det ställde saken på sin spets.

Från Föreningen Skogen reagerade vi snabbt - http://www.skogen.se/nyheter/privata-skogsagare-ut-ur-skogen - och många skogsägare och medlemmar har hört av sig. Engagemanget – och upprördheten - var inte att ta miste på.

Vi i Föreningen Skogen tror på att enskilt skogsägande ger en såväl långsiktig som ansvarfull skogsskötsel. Och vi är övertygade om att detta, tillsammans med insatser för kunskapsbildning, borgar för en fortsatt god skogsvård – det var grunden för att bilda Föreningen Skogen redan år 1882.

Regeringens skogsutredning kommer att fortsätta sitt arbete. Och från Föreningen Skogen kommer vi fortsätta att följa och bevaka det arbetet. Och vi skogsägare kommer att gneta vidare med att arbeta för en god skogsvård.

 

 

 

 

 

Per Hultengård

Skogsägare och styrelseledamot, Föreningen Skogen

 

 

Publicerad:
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons
 • Lena Larsson

  Så minskar skogsbruket utsläppen

  Skogens roll i klimatarbetet är betydelsefull och branschen slår sig gärna för bröstet så att hjälte­glorian guppar. Men skogs­brukets verksamheter i sig sörplar bränsle och genererar utsläpp och det finns stort utrymme för förbättringar.
 • Visst hopp om minskade barkborreskador

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Under 2019 minskade förökningen av granbarkborre jämfört med 2018. Det ger visst hopp om att ökningstakten av barkborreskador avtar i sommar, enligt en studie från SLU.
 • Annons