Ta klimatbeslut nu!

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
”Detta kommer att gå galet – någon gång på 70-talet.”  När Tage Danielsson spelade kung Gustav V i revyn Svea Hund på Göta Lejon gällde den uppgivna varningen landets ledarfigurer. Om Tage Danielsson hade levat i dag hade han troligen använt frasen igen, nu om nästa 70-tal. Nu om klimatet.

Mycket måste göras för att det inte ska gå galet. Ett av de nödvändiga besluten är att använda växande produkter i stället för tynande. Men med dagens teknik och marknad kan skogen inte ta över oljepumparnas osunt samhällsbärande roll. Kommer det alltså att gå galet? 

Annons
Annons

SKOGEN 1/2017Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»
Inte nödvändigtvis. I skogssektorns bidrag till ett nationellt skogsprogram finns en rad förslag på hur ­skiftet ska kunna bli verklighet. Förslagen utgår från att industrin inte kan driva omställningen ensam. Det krävs statliga satsningar.

Ett av förslagen är att driva en skogspolitik som tryggar en ännu bättre tillgång på skogsråvara.  Ett skogsbruk som är effektivare på alla punkter, från skogsvård till miljövård.
Andra förslag är att ta reda på mer om vad som bromsar utvecklingen, att hjälpa industrin med forskningssatsningar och att bättra på infrastrukturen. Lite ödmjukt lägger branschföreträdarna bakom rapporten även in ett förslag om att bjuda till extra för egen del genom ett samhällskontrakt.

Skogen har en så avgörande roll för ett stabilare klimat att regeringen behöver nappa på de här förslagen. Vi får se under året om det nationella skogsprogrammet blir värt namnet eller hamnar i byrålådan.

Men ett stabilt klimat räddas inte av att bara Sverige går över till mer skogsprodukter. (Det räddar inte skogsnäringen heller för den delen. Läs vår sexsidiga genomgång i januarinumret om vem runt om i världen som köper just din skog!)

Bengt EkBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareEtt av de viktigaste förslagen i sektorns rapport är ­därför att slåss för bioekonomin internationellt. Som världens mesta skogsindustrination måste vi berätta om skogens möjligheter. Och om andra länders befolkning ska tro på budskapet måste hela världens skogar skötas hållbart. Sverige kan både berätta det och hjälpa andra länder att nå dit. Om de inte lyckas kommer det att gå galet. Någon gång på 70-talet.

Hasse och Tage löste sitt 70-talsproblem med en ­Frankenstein-process som gjorde Olof Palme till Olof Palme och prinsen till prinsen, vår nuvarande kung. Ett lyckligt slut. Frankenstein kommer inte att rycka in den här gången. För en ­lyckad övergång till bioekonomin krävs politiska beslut. Nu. Låt inte det nationella skogsprogrammet rinna ut i sanden! ­Fatta de första ­stora besluten i vår!

SKOGEN 1/2017

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Virkesförrådet ökar långsammare

  Virkesförrådet i den svenska skogen fortsätter att öka men i långsammare takt, visar Riksskogstaxeringens årliga statistik från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). 
 • Annons