Ta i trä mot viltskador

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Christina Bengtsson
Christina Bengtsson blev pilotkund för hägnet som sätts upp i sicksack för att vara delvis självstödjande.
Vilthägn tillverkas ofta av metall, men varför inte an­vända skogs­råvara som dess­utom bryts ned och återgår till naturen? Ett ungt ­företag i Halland tillverkar ett lättmonterat stängsel av trä.

Tobias Andreasson är en av fyra delägare i Svitab (Svenska viltstängsel i trä AB) som satsar på trähägn – en nygammal idé helt rätt i tiden. 

Annons
Annons

– Jag tänkte att det inte var så komplicerat att spika ihop några bräder, men riktigt så enkelt var det kanske inte, säger Tobias glatt.
De fyra delägarna har andra jobb och tillsammans gedigna erfarenheter från olika delar av skogsnäringen. Företagsidén växte fram efter en kontakt med Hushållningssällskapet och Arena grön tillväxt Halland. Länsstyrelsen beställde trähägn till tre naturreservat och sedan har fler kunder fått upp ögonen för idén. 
– Under året blev det grönt ljus från Skogsstyrelsen att trähägn får bidrag som ädellövshägn. Kraven är bland annat att det ska vara två meter högt. Och att det är nedbrytbart är en del av vår affärsidé.

Trähägnet består av grindar med åtta liggande bräder samt lodbräder. Det är bara en spik på varje fästpunkt, vilket gör att grinden går att stuka lite efter terrängen. Grindarna sätts i sicksack och blir delvis självstagande. En ekpåle innanför varannan grind och två stöttor per grind bidrar till stabiliteten. 
Grindarna sammanfogas än så länge med buntband, men andra lösningar är på gång. 

Läs hela artikeln i SKOGEN 6-7/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Här möts lärare med skogen som klassrum

  Den 29-30 augusti 2019 görs en djupdykning i utomhuspedagogik. Över 350 lärare i klassrum utan tak möts i Jönköping.
 • Annons
 • LRF Skog får ny erfaren ordförande

  Paul Christensson, 60 år, har varit aktiv i skogsägarrörelsen i mer än halva sitt liv. Nu blir han ny ordförande för LRF Skog.
 • ”Man kan inte minska utsläpp som är förbjudna”

  Kategorier: debatt, Magnus Nilsson
  DEBATT.  Om vi använder skogens tillväxt till att bygga hus som står i sekler kan detta marginellt minska koldioxiden i atmosfären. Men att hävda att man genom att använda mer skogsprodukter kan minska utsläpp som är förbjudna - det går bara inte, skriver Magnus Nilsson i en slutreplik.
 • Annons
 • ”Skogsdebatten måste vidga horisonten"

  Kategorier: debatt, Sten B Nilsson
  DEBATT. Varför fallerade det nationella skogsprogrammet? Och varför är skogsnäringen så fixerad vid att konservera skogsbruket i dess nuvarande form? I en analys funderar professor Sten B Nilsson på varför det saknas helhetssyn, både i näringen och i samhället i stort.
 • ”Skifte till skogsprodukter gör stor klimatnytta””

  DEBATT. ”Magnus Nilsson bör läsa vår rapport litet noggrannare. Ett centralt budskap är de minskade koldioxidutsläpp som skogsprodukter bidrar till när de ersätter fossila material baserade på olja och kol", skriver Carina Håkansson i en replik.
 • Annons