Ta i trä mot viltskador

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Christina Bengtsson
Christina Bengtsson blev pilotkund för hägnet som sätts upp i sicksack för att vara delvis självstödjande.
Vilthägn tillverkas ofta av metall, men varför inte an­vända skogs­råvara som dess­utom bryts ned och återgår till naturen? Ett ungt ­företag i Halland tillverkar ett lättmonterat stängsel av trä.

Tobias Andreasson är en av fyra delägare i Svitab (Svenska viltstängsel i trä AB) som satsar på trähägn – en nygammal idé helt rätt i tiden. 

Annons
Annons

– Jag tänkte att det inte var så komplicerat att spika ihop några bräder, men riktigt så enkelt var det kanske inte, säger Tobias glatt.
De fyra delägarna har andra jobb och tillsammans gedigna erfarenheter från olika delar av skogsnäringen. Företagsidén växte fram efter en kontakt med Hushållningssällskapet och Arena grön tillväxt Halland. Länsstyrelsen beställde trähägn till tre naturreservat och sedan har fler kunder fått upp ögonen för idén. 
– Under året blev det grönt ljus från Skogsstyrelsen att trähägn får bidrag som ädellövshägn. Kraven är bland annat att det ska vara två meter högt. Och att det är nedbrytbart är en del av vår affärsidé.

Trähägnet består av grindar med åtta liggande bräder samt lodbräder. Det är bara en spik på varje fästpunkt, vilket gör att grinden går att stuka lite efter terrängen. Grindarna sätts i sicksack och blir delvis självstagande. En ekpåle innanför varannan grind och två stöttor per grind bidrar till stabiliteten. 
Grindarna sammanfogas än så länge med buntband, men andra lösningar är på gång. 

Läs hela artikeln i SKOGEN 6-7/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Skogsägaren Mats Johansson

  Håll koll på avdraget

  TRANSPORT. Det kan skilja flera tusen kronor i transportavdrag hos olika virkesköpare. Att läsa det finstilta i prislistan och vara noga när kontraktet skrivs kan ha stor betydelse  för nettot.
 • Annons
 • Stadsnära skog

  Nya skogsutbildningar i söder

  HÖGSKOLA. Två nya utbildningar med anknytning till skog startas i Alnarp och Växjö. Den ena är en påbyggnad för folk med olika utbildningar som leder till en master.
 • Rekordlast skeppas från Sverige

  Kategorier: Vida, virkesexport
  Den största virkeslast som någonsin lämnat Sverige går från Karlhamns hamn i dag.
 • Annons
 • Karl Hedin

  Karl Hedin drog fullt hus hos Ladvik

  SKOGSKVÄLL. Industrimannen och skogsägaren Karl Hedin ­lockade många åhörare när han berättade om sina er­farenheter av Myndighets­sverige på ett möte som Ladviks skogsbrukarklubb och Föreningen Skogen höll en novemberkväll.
 • Mellanskog tar plats i jämställdhetsakademi

  Fredrik Munter, vd för Mellanskog, har valts in som ledamot i de gröna näringarnas jämställdhetsakademi.
 • Annons