Sveriges paviljong blir en skog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Illustration: Alessandro Ripellino Arkitekter, Studio Adrien Gardère och Luigi Pardo Architetti.
Den svenska paviljongen på världsutställningen i Dubai 2020 har skogen som inspirationskälla.

”The forest” heter det vinnande bidraget  i tävlingen om att skapa Sveriges paviljong på Expo 2020.

Annons
Annons

Bakom det står ett internationellt samarbete mellan Stockholmsbaserade Alessandro Ripellino Arkitekter, utställningsarkitekterna Studio Adrien Gardère och det italienska kontoret Luigi Pardo Architetti. 

”Vi vill skapa en så stor och tillgänglig utställningsyta som möjligt. Det ska vara lätt att slinka in och lätt att ta sig till de publika delarna. Hit är alla välkomna, här har alla rätt att vara. Som den svenska skogen,  skriver Alessandro Ripellino  i ett pressmeddelande från arkitektbyrån.

Och så här beskriver han det vinnande bidraget:

”The Forest bygger på idén om skogens vidsträckthet och det fria strövandet. Skogen har använts som metafor i allt från det arkitektoniska förhållningssättet till utställningens dramaturgi, med rum som inspirerats av gläntor, kojor och trädkronor. Den svenska paviljongen blir en öppen plats för reflektion som gynnar fantasi, kreativitet och samskapande. Ett fantasieggande möte mellan nordisk skog och arabisk mönsterverkan, mellan vår kultur och den kultur vi besöker”.

Medverkan vid Expo 2020 är en av Sveriges största exportsatsningar under de närmsta åren. Deltagandet finansieras gemensamt av stat och näringsliv. Syftet är att svenska företag ska ges en chans att visa upp sig för kunder från hela världen.

 

 

Publicerad:
 • Färre återväxtkontroller i år

  Skogsstyrelsen meddelar att de som följd av minskad budget kommer att utföra färre kontroller av såväl skogsåterväxt som biotopskydd.
 • Annons
 • Holmen investerar i byggträ

  Holmen investerar i sina sågverk för att öka såväl volymer som förädling av byggprodukter.
 • Skogspodden möter Göran Örlander

  I  avsnitt 95 samtalar Skogspodden med Göran Örlander om bland annat askåterföring och gödsling. 
 • Annons
 • Matrisfub ges extra tid

  Biometria kan ge dispens för fortsatt användning av så kallad matrisfub fram till i sommar. Dispensen gäller sågverk som är på väg, men inte hunnit slutföra, bytet av mätmetod.
 • Fortsatt få nya områdesskydd

  Bildandet av formellt skyddade skogar var fortsatt rekordlågt under förra året, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons